15.2 C
Novi Sad
22.02.2024.
NaslovnaMagazinAndrea je ostao bez obe noge i 3 prsta na rukama, ali...

Andrea je ostao bez obe noge i 3 prsta na rukama, ali ga to nije sprečilo da osvoji Mont Everest

Ako nekad pomislite da nešto ne možete, pročitajte priču o momku koji je uspeo da se popne na Mont Everest bez nogu i sa sedam prstiju.

Andrea Lanfri je 2015. imao 29 godina kada je završio u bolnici. Bio je hospitalizovan sedam meseci, od kojih su skoro dva bila u komi, zbog dobijanja fulminantnog meningitisa sa meningokoknom sepsom.

Infekcija je bila toliko ozbiljna da su lekari na kraju bili primorani da amputiraju obe noge ispod kolena i sedam prstiju.

Ali umesto da očajava zbog svoje situacije, Andrea je to video kao priliku. Uprkos tome što je izgubio noge, želeo je da postane sprinter.

andre-lanfri

U roku od godinu dana, Andrea se pridružio italijanskoj atletskoj reprezentaciji i potom osvojio srebrnu i bronzanu medalju na Evropskom i Svetskom prvenstvu u para atletici.

Od tada, Andrea je fokus prebacio na svoju pravu strast, planinarenje. I sada je postigao neverovatan podvig da postane prvi čovek sa višestrukim amputacijama koji se popeo na Everest.

Nekoliko planinara sa amuptacijama penjalo se na Everest u prošlosti, kao što su Mark Inglis (Novi Zeland), prvi sportista sa dvostrukom amputicijom koji je to uradio, i Gari Guler (SAD), prvi sportista sa jednom amputiranom rukom.

Međutim, Andrea je prva osoba koja je to uradila sa amputacijama i nogu i ruku.

– Dok sam bio u bolnici, penjući se na najteži vrh koji možete naći, bio sam čvrsto ubeđen da ću se jednog dana vratiti da radim stvri koje volim – priseća se Andrea.

– Planina je oduvek bila deo mene, čak i pre bolesti. Sada je to moj razlog za život.

Andrea je sa svojim prijateljem Lukom krenuo na ekspediciju na Everest.

Postavio još jedan rekord

Par je odlučio da se popne na njega u „klasičnom” stilu tako što će prići pešice, aklimatizovati se, pripremiti visinske kampove, a kada budu spremni, pokušaće da se popnu na vrh.

Međutim, pre uspona, Andrea je odlučio da postavi rekord duž rute do baznog kampa: najbrže trčanje na velikim visinama (LA4).

– “LA4” je jedna od naših klasifikacija oštećenja; to znači da izazivač ima bilateralnu amputaciju ispod kolena. Andrea je prešao milju za 9 minuta i 48 sekundi, postavši prvi nosilac ovog rekorda.

Pokazalo se da je uspon na Everest neverovatno izazovan, ali Andrea nikada nije razmišljao o odustajanju:

– Moja unutrašnja osećanja su uvek bila veoma pozitivna – rekao je.

andre-lanfri-3

Poverenje u proteze

Nije mu bilo lako naučiti da se penje koristeći samo palčeve i protetske noge. Poboljšanje ravnoteže je bilo važno, ali iznad svega, Andrea kaže da je morao da razvije veliko poverenje u svoje proteze dok se kreće po planini.

– Nisam izmislio ništa novo. Samo sam naučio da radim sve drugačije nego ranije – objasnio je on.

– Pokrete prilagođavam svojim potrebama i mogućnostima.

Andrea ima više vrsta proteza, uključujući i one prilagođene za trčanje, vožnju bicikla, penjanje i hodanje po ledu.

Dok se penjao na Everest, mogao je da ih menja kako bi izabrao one koje najbolje odgovaraju raznovrsnom terenu.

– Zabavan trenutak je uvek kada se na hladnoći, usred glečera, popnem na led sa normalnim letnjim cipelama, a svi ljudi koji nemaju moju protetiku me gledaju malo začuđeno i pitaju ja: ‘Zar ti nije hladno nogama?’

andre-lanfri-4

Do vrha stigli za dva i po meseca

Andrea i Luka uspeli su da završe svoju avanturu na Everestu za dva i po meseca, završivši dve nedelje ranije nego što se očekivalo zbog lepog vremena.

– Osetio sam veliku emociju kada sam video vrh – priseća se Andrea.

– To je očigledno bila drugačija emocija od ostalih. Sećam se da su mi se misli vratile u prošlost, razmišljajući o svim tim treninzima i mnogim drugim planinama na koje sam se popeo da bih stigao do vrha Everesta.

Nakon uspona, najteži deo je tek dolazio – spuštanje

– Provera proteza kada se spuštate nizbrdo je uvek mnogo napornija i opasnija – objasnio je Andrea.

Na sreću, prošlo je bez problema.

andre-lanafri-5

Andrea kaže da su njegove dve titule iz Ginisove knjige rekorda „veliki izvor ponosa“ za njega i da se nada da će njegova dostignuća inspirisati druge koji su „naleteli na prepreke“ u svojim životima.

Sada planira da se popne na najviši vrh Severne Amerike, Denali na Aljasci, pre nego što se uhvati u koštac sa više planina od 8.000 metara širom sveta.

Na ovu mističnu planinu niko se nikada nije popeo, manja je od Mont Everesta i sveto mesto za 4 religije

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
488PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno