32.3 C
Novi Sad
20.06.2024.
NaslovnaMagazinBizarnoMarko tokom procesa promene pola otkrio da je u 5. mesecu trudnoće

Marko tokom procesa promene pola otkrio da je u 5. mesecu trudnoće

Mladić iz Italije, koji je bio u procesu tranzicije, otkrio je, neposredno pre histerektomije, da je u petom mesecu trudnoće.

Marko je zapravo skoro završio proces afirmacije pola i već je ispravio svoje lične podatke.

Italijanski mediji pišu da je slučaj delikatan i složen, s obzirom na to da rizici za njega, koji je na hormonskoj terapiji, i za fetus nisu dobro poznati.

Postoji i niz pravnih komplikacija: pošto je muškarac u matičnoj službi, ne može da pristupi IVG i, ako želi da iznese trudnoću do termina, nije jasno u kom svojstvu će se izvršiti prepoznavanje deteta.

Ovo je prvi poznati slučaj u Italiji koji se tiče pitanja trudnoće za transrodne osobe.

Pošto je trudnoću otkrio već u petom mesecu, za njega ne postoji mogućnost prekida, čak ni u terapijskom kontekstu.

Marko je, pišu mediji, veoma zbunjen. Otkrio je da je “trudan” dok se pripremao za histerektomiju, odnosno uklanjanje materice.

Mladić iz Rima je patio od disforije, nije se prepoznao u svom telu i zbog toga je bio suočen sa dugim putovanjem da stigne do tranzicije, piše Telegraf.

Prošao je hormonsku terapiju, čak i mastektomiju, a nedavno je čak i brada uspela da mu pokrije lice.

Mediji pišu da se čini da mladić pre provera za operaciju nije shvatio da čeka dete. Trudnoća je, objašnjava Repubblica, bila samo rezultat dobrovoljnog odnosa sa muškarcem.

– Suočavamo se sa novom granicom i neće biti lako da je razumemo. Ali transparentnost već postoji, posebno u Sjedinjenim Državama, gde je sada veliki broj dece transrodnih muškaraca – objašnjava Matilde Vinjeri, psihijatar i psihoanalitičar.

– Ukoliko se Markova trudnoća nastavi, Marko će po zakonu biti biološka majka i zakonski otac, majka jer će roditi dete, otac jer u matičnoj službi sada ima muški identitet. Da, biće to šok. Međutim, Markova situacija će primorati Italiju, daleko izvan političkih i zakonskih granica, da se suoči sa ovim novim oblikom majčinstva – dodala je ona.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno