6.8 C
Novi Sad
18.04.2024.
NaslovnaMagazinBizarnoUhapšena opasna banda staraca, pljačkali pošte, najstariji ima 77 godina

Uhapšena opasna banda staraca, pljačkali pošte, najstariji ima 77 godina

Grupa od šest navodno naoružanih pljačkaša predvođena starijim građanima u 60-im i 70-im godinama uhapšena je u Italiji nakon što je izvršila nekoliko oružanih provala u poštama u Rimu.

Italo De Vit (70), zvani „Nemac“, Sandro Baruco (68) i Ranijero Pula (77) više liče na bezopasne deke nego na okorele kriminalce, ali izgled može da vara.

Italijanski tužioci tvrde da su oni bili vođe nemilosrdne bande naoružanih pljačkaša specijalizovanih za rimske pošte.

Banda je imala vrlo jasnu strukturu, sa tri starija gospodina na vrhu i još tri stručnjaka, majstorom za ključeve (66) za probijanje raznih brava i dvojicom zidara (51 i 56 godina) koji su obrađivali „rupu“ preko kojih je banda ulazila u pošte.

Svi članovi su imali krivične dosijee, ali su lideri imali posebno impresivne kriminalne biografije koji sežu sve do 1970-ih.

Očigledno, neki ljudi se nikada ne menjaju.

Italijanske vlasti počele su da istražuju aktivnosti bande nakon pljačke pošte u maju prošle godine kada su tri osobe koje su nosile maske, kape i naočare za sunce kako ne bi bili prepoznati, držale osoblje na nišanu i uspeli da pobegnu sa 195.000 evra.

Od tada, istražitelji su saznali da su planirali još najmanje dve pljačke, koje su na kraju zbog različitih razloga otkazane.

Grupa je 30. avgusta 2023. trebalo da upadne u još jednu poštu, ali su prekinuli oružanu pljačku nakon što su primetili da su obezbeđenje u bankomat ubacilo samo malu sumu novca, zbog čega su procenili da potencijalni plen nije vredan rizika.

Zatim, 6. septembra, nisu imali sreće, jer oklopni kamion na koji su ciljali nikada nije stigao u rimsku poštu koju su planirali da opljačkaju.

Prema pisanju italijanskog lista La Repubblica, još jednu oružanu pljačku prekinuli su stariji građani jer je jedan od njih, 66-godišnji ključar, morao na operaciju prostate.

Iskusna banda je konačno uhvaćena 6. novembra kada su pokušali da opljačkaju poštu na Via Calpurnio Pisone, nesvesni činjenice da su bili pod policijskim nadzorom.

Kao i obično, zidari su napravili rupu u zidu i prikrili je šperpločom. Tako su trojica članova bande ušla u poštu, ali kada su se spremali da pobegnu sa 152.000 evra, uhapsila ih je policija.

Tokom istrage, tužioci su saznali da su trojica starijih lidera, De Vit, Pula i Baruco, retko razgovarali telefonom, s pravom sumnjajući da policija može da sluša.

Umesto toga, često su se sastajali u nepoznatom baru da iznesu svoje planove za sledeću operaciju.

Sva trojica su bili stari poznanici policije.

De Vitovo prvo hapšenje bilo je 1971. godine, nakon čega su usledile desetine dobro dokumentovanih zločina, dok su njegova dva saradnika takođe imala svoje impresivne krivične dosijee.

Šestorica su uhapšena pod optužbom za oružanu pljačku, a nakon kratkog suđenja trojica vođa osuđeni su na četiri godine zatvora.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno