18.4 C
Novi Sad
27.05.2024.
NaslovnaNaukaIT TechAlbanka Mira jedna je od najmoćnijih žena sveta i mozak koji stoji...

Albanka Mira jedna je od najmoćnijih žena sveta i mozak koji stoji iza veštačke inteligencije

Mira Murati (34) je prava zvezda istraživačke laboratorija za veštačku inteligenciju OpenAI. Ona je u tom startapu, koji stoji iza ChatGPT-a, jedan od vodećih tehnoloških mozgova.

Rođena je u Albaniji, iako se na internetu mogu naći podaci i da je indijskog porekla.

Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla. Tu je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018, piše Zadovoljna.

Dok se svet iščuđava veštačkoj inteligenciji i raspravlja o njenim prednostima i manama, Mira i njen tim su fokusirani na poboljšanje OpenAI proizvoda.

Na kraju krajeva, milijarde dolara se oslanjaju na uspeh njihove tehnologije, koja bi mogla da bude najznačajnija u Silikonskoj dolini od iPhone-a.

Usavršavanje AI tehnologije verovatno će potrajati još neko vreme. U međuvremenu, evo nekoliko stvari koje treba znati o Miri Murati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NEWS31 (@news31.al)

Početak u Tesli

Njeno interesovanje za veštačku inteligenciju počelo je još 2013. godine. Tada se pridružila Tesli. U to vreme, kompanija je pravila rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike.

To je Miru navelo da razmotri druge aplikacije iz stvarnog sveta.

Prešla je u Leap Motion 2016. godine. I tu se nadala da će interakciju sa računarom učiniti „intuitivnom kao igranje loptom“. Međutim, ubrzo je shvatila da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu da bude spremna za masovnu publiku.

Dok je Murati razmišljala o svom sledećem potezu, došla je do zaključka da bi „masovni napredak u tehnologiji“ morao da igra ulogu u rešavanju najvećih svetskih izazova.

To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. i njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carl-Henrik Monrad-Aas (@explorio)

Voli film 2001: Odiseja u svemiru

Dok je Google, uglavnom, svoje istraživanje veštačke inteligencije držao u tajnosti u laboratoriji, OpenAI je široko dostupan.

Mira Murati smatra da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti samo izazvalo još veći šok u javnosti i da bi istu tu javnost trebalo uključiti u razgovor o delovanju AI.

O Miri se privatno ne zna mnogo. Otkrila je da voli pesmu Paranoid Android benda Raidohead, knjigu Devinske elegije Rajner Marija Rilkea i film 2001: Odiseja u svemiru.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno