22.8 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinMoj kutakDizajnerski nameštaj o kojem mašta svaka bogata Srpkinja

Dizajnerski nameštaj o kojem mašta svaka bogata Srpkinja

Dizajnerski nameštaj predstavlja stvar prestiža u svakom domu. Njegova cena nije mala, ali ono što je sigurno, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ponekad se pojavi neki komad nameštaja i promeni sve oko nas. Ako je slika namenjena da se gleda, a moda da se nosi, nameštaj je namenjen da se oko njega i na njemu živi – spava, radi, sedi.

On diktira kako ćemo komunicirati sa prostorom koji nas okružuje i kakav će nam biti baš svaki dan.

Vogue je zatražio od 22 dizajnera enterijera da izdvoje komade nameštaja koji su ušli ne samo u naše domove već i u našu kolektivnu svest, piše portal Zadovoljna.

Neki od njih se smatraju neprocenjivim umetničkim delima, kao na primer stočić Iva Klajna. Klajn je 1961. godine naslikao platno International Klein Blue, bojom koju je sam izmislio (Delo se sada nalazi u MoMA).

Dve godine kasnije, nakon umetnikove smrti, njegova udovica je izbacila na tržište stočić za kafu ispunjen istim pigmentom, na osnovu prototipa pokojnog umetnika.

Za razliku od likovne umetnosti, dizajn je medij gde forma skoro uvek prati funkciju – i dalje možete da postavite svoju šolju za kafu na Klajnov sto, iako bismo s obzirom na cenu ipak preporučili i podmetač.

Pred vama je dizajnerski nameštaj koji važi za najpoznatiji u istoriji, po izboru savremenih dizajnera.

Klajnov sto

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paris the other way (@ana_malnar_)

Ovaj kultni stočić napravio je pedesetih godina prošlog veka Iv Klajn, jedan od najuticajnijih, najistaknutijih francuskih umetnika. Poznat je i kao preteča minimalističke, ali i pop umetnosti.

Forma stola je veoma jednostavna i elegantna. Klajn je verovao u čist prostor – oko prodire u ono što se čini kao neograničena dubina.

Ostaće upamćen pre svega po upotrebi jedne boje, koju je nazvao „International Klein Blue“.

Njegov sto je postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih komada nameštaja koji prevazilaze umetnost 20. i 21. veka.

Serpentina sofa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MORENTZ (@morentz_gallery)

Vladimir Kagan je jedan od najboljih dizajnera nameštaja iz 20. veka. Njegovi moderni komadi iz sredine veka definisali su to doba.

U Kaganovim modernim projektima, krivine imaju tendenciju da omekšaju oštre linije, dodajući toplinu i ličnost prostoru.

Njegova zapanjujuća serpentina sofa je aktuelna i danas i još uvek je jedan omiljenih komada kolekcionara širom sveta.

Wiggle stolica

 

View this post on Instagram

 

A post shared by vitra (@vitra)

Wiggle stolica Franka Gehrija je jednostavna, čvrsta, a izgleda tako razigrano i zaista predstavlja bezvremenski dizajn.

To je takođe studija o tome kako koristiti ekološki prihvatljivije materijale.

Nakašimina ležaljka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by George Nakashima (@georgenakashima1)

Ležaljka Džordža Nakašime je odličan primer američko-japanskog dizajna.

Korišćenjem kraka slobodne forme koji naglašava prirodne karakteristike drveta, otkriva lepotu prirode.

Oblik stolice i to što je ručno izrezbarena je referenca na tradicionalni američki dizajn, Vindzor stolicu.

Crvena fotelja Gaetana Pešea

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B&B Italia (@bebitalia)

I danas, 55 godine od kad je dizajnirana, potpuno je inovativna.

Gaetano Peše je dizajnirao za isporuku u ravnom pakovanju – otvorite kutiju i fotelja izađe, a „ponaša“ se kao sunđer.

Ovaj komad nameštaja je proglašen feminističkim, a o tome je govorio i sam autor.

– To je slika zarobljenika. Žene pate zbog muških predrasuda. Fotelja bi trebalo da govori o tom problemu – rekao je Peše.

Eames stolica

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charles & Ray Eames (@eamesoffice)

Nemoguće je i danas ne osetiti vanvremensko, transcendentno nasleđe ove visokokvalitetne ležaljke koju su Čarls i Rej Eames dizajnirali za salon nameštaja Hermana Milera.

Nogučijeva lampa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by rewire gallery (@rewirela)

Dizajn Nogučijevih lampiona je i danas u masovnoj upotrebi. Napravljeni tradicionalnim japanskim zanatskim tehnikama, od žičane strukture i pirinčanog papira, što omogućava da svetlost prelepo sija.

Iako su korišćeni toliko puta, ipak uspevaju da zadrže svoju ikoničnost.

Možda je njihova skromnost, niska cena, ujednačenost i jednostavnost ono što savremenim dizajnerima enterijera olakšava da ih integrišu u skoro svaki projekat.

Klismos stolica

Klismos stolica je nesumnjivo jedan od najpoznatijih komada u svetu dizajna, koji je ponovo uvođen u enterijer više od hiljadu godina, počevši od svojih velikih drevnih grčkih početaka.

Prvi put je viđena u petom veku p.n.e. u prikazima nameštaja na vazama i reljefima, a kasnije i na rimskoj keramici. Na prelazu iz 20. veka vila Kerilos, na jugu Francuske, ponovo je radila enterijere inspirisane Grcima, a stolica klismos je ponovo izašla na scenu.

Onda je šezdesetih godina prošlog veka T.H. Robsdžon Gibings upoznao jedan grčki par i zajedno su kreirali Klismos liniju nameštaja, s posebnom pažnjom na reprodukciju klismos stolice kreirane u mnogim završnim obradama drveta i metala.

Ovi komadi su danas hit među kolekcionarima i veoma su cenjene.

Lalan čiviluk

lalan-civiluk
Foto: Artsy.net.

Klod Lalan je bila francuska vajarka koja je stvorila jedno od najplodnijih partnerstava svoje generacije sa svojim mužem Fransoa Gzavijeom i postala poznata kao Les Lalan.

Torchere Vithout Leaves pripada limitiranoj ediciji.

Ovaj komad ilustruje neuporedivo umeće Klod Lalan i takođe pokazuje kako je njen rad nastojao da izbriše granice između umetnosti i dizajna, privlačeći pažnju modnih dizajnera kao što su Givenchy, Yves Saint Laurent i Chanel.

Za koji god dizajnerski nameštaj da se odlučite, verovatno nećete pogrešiti, samo je bitno da uskladite svoje želje sa mogućnostima.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno