23.4 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaVestiSvetVelika Britanija kaznila TikTok zbog zloupotrebe dece mlađe od 13 godina

Velika Britanija kaznila TikTok zbog zloupotrebe dece mlađe od 13 godina

Velika Britanija kaznila je društvenu mrežu TikTok zbog zloupotrebe dece.

Kancelarija Poverenika za informacije Velike Britanije (ICO) saopštila je danas da je kaznila popularnu društvenu mrežu TikTok.

TikTok će morati da plati 14,5 miliona evra zbog višestrukog kršenja britanskog zakona o zaštiti podataka. To uključuje i zloupotrebu podataka dece mlađe od 13 godina.

Kršenje zakona o zaštiti podataka na TikToku je zabeleženo u periodu od maja 2018. do jula 2020. godine, prenosi BBC.

ICO procenjuje da je TikTok omogućio da 1,4 miliona britanske dece mlađe od 13 godina koristi ovu platformu tokom 2020. godine. Time je prekršio sopstvena pravila, po kojima deca tog uzrasta uopšte ne mogu da otvore nalog na TikToku.

– TikTok je prikupljao i koristio lične podatke dece mlađe od 13 godina koja uopšte ne treba da imaju pristup ovoj platformi – izjavio je Poverenik ICO Džon Edvards.

– Podaci dece su mogli da budu korišćeni za praćenje dece i sastavljanje profila njihovog ponašanja na mreži. To znači da su mogla da budu izložena štetnom i neprikladnom sadržaju na internetu – dodao je on.

– Propusti TikTok-a su mogli da imaju ozbiljne posledice. Kazna od 14,5 miliona evra odražava tu činjenicu – zaključio je Edvards.

Britanski zakon o zaštiti podataka zahteva da platforme koje koriste lične podatke dece mlađe od 13 godina moraju da za to imaju saglasnost njihovih roditelja.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno