32.3 C
Novi Sad
20.06.2024.
NaslovnaMagazinSaveti čuvene profesorke Basare onkološkim pacijentima

Saveti čuvene profesorke Basare onkološkim pacijentima

Prof. dr Nadežda Basara personalizovani pristup lečenju onkoloških pacijenata primenjuje bar 20 godina.

U svetu i kod nas je sve više onkoloških i hematoloških pacijenata. Čuveni onkolog i hematolog prof. dr Nadežda Basara kaže za RTS da je važno da pacijenti ne koriste neproverene preparate jer bi mogli da štete učinku lekova koji se koriste u terapiji.

Kao preventivu ističe redovne godišnje preglede kod lekara specijalista.

Profesorka Nadežda Basara lečila je više od 50.000 obolelih.

Uradila je 2.500 transplantacija matičnih ćelija, a procenat preživljavanja njenih pacijenata posle dve godine je 88 odsto. Za svoj rad dobila je niz priznanja.

Profesorka Basara kaže da je za lečenje važan individualni pristup pacijentu budući da se, na primer, ne može na isti način lečiti akutna, visokorizična leukemija sa standardnom ili niskorizičnom leukemijom.

Ona navodi da se personalizovani pristup lečenju onkoloških pacijenata primenjuje bar 20 godina.

Govoreći o ishrani i fizičkoj aktivnosti onkoloških pacijenata dr Nadežda Basara upozorava da ne treba koristiti razne neproverene preparate koji se nude na tržištu jer, napominje, mogu da štete ishodu lečenja.

– Pacijentima koji me pitaju da li da koriste vakcine sa Kube, imunološke preparate iz Rusije, ulje od kozlaca, kažem ništa od toga, jer mogu da štete učinku lekova – navodi Basara.

Basara umesto toga preporučuje unošenje vitamina B i C i drugih vitaminskih preparata i redovnu fizičku aktivnost. Dodaje da je pacijentima starijim od 60 godina dovoljno pola sata šetnje svaki dan.

Kada je reč o kvalitetu života pacijenata nakon izlečenja, Basara ukazuje na slučaj pacijenta iz Crne Gore koji je, nedavno, na forumu održanom u toj zemlji zamolio prisutne lekare da prenesu svojim kolegama da više ne koriste termin preživljavanje rekavši „mi živimo, mi ne preživljavamo.“

Kako je dodala, to je i cilj terapije, da se pacijenti u potpunosti vrate normalnom životu.

Dugotrajne psihičke posledice bolesti

Sa druge strane, profesorka ističe i psihičke probleme izlečenih koji u nekim slučajevima ni sedam, osam godina kasnije ne mogu da se vrate normalnom životu.

Dodaje da je nedavno jednu mlađu pacijentkinju uputila na psihoterapiju.

Profesorka Basara naglašava da je imala mnogo pacijenata sa lošom prognozom i uspešnim ishodom lečenja, gde je prošlo deset ili petanest godina od izlečenja.

Za 40 godina koliko se bavi onkologijom i hematologijom, čuvena profesorka kaže da se mnogo toga promenilo u lečenju bolesti.

Navela je primer holandskog registra za karcinome koji je citiran u jednom naučnom radu.

Kaže da su poređeni podaci ishoda lečenja grupe pacijenata u periodu od 1989 do ‘93 sa onima od 2014. do 2018. godine.

– Pokazalo se da naročito oboleli od gastrointestinalnih tumora, karcinoma prostate, dojke, tiroidne žlezde, melanoma imaju bolji ishod lečenja od pacijenata koji su lečeni od karcioma pluća, pankreasa ili bilijarnih puteva – kaže Basara.

Prema njenim rečima, to zavisi od biologije tumora koja se razlikuje od vrste karcionoma, a da nauka još to ne poznaje potpuno.

Kako je dodala, pokazalo se i da veliki broj novih lekova ne znači da će preživljavanje automatski biti bolje i da je njihov učinak skroman.

Kao preventivu, Basara savetuje redovne godišnje preglede kod lekara – za žene kod ginekologa, a za muškarce kod urologa kao i kod dermatologa budući da se melanomi kod nas otkrivaju u kasnom stadijumu.

Preporučuje i čitanje knjige „Telomere“ koja se, objašnjava, bavi istoimenim nizovima nukleotida koji štite čovečiji hromozomski materijal od štetnih uticaja.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno