16.2 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaMagazinNovogodišnji običaji i sujeverja: Šta obavezno uraditi u ponoć, a sa čime...

Novogodišnji običaji i sujeverja: Šta obavezno uraditi u ponoć, a sa čime ne smete da uđete u Novu godinu?

Nova godina sa sobom nosi brojne običaje i sujeverja. Šta bi to trebalo da izbegavate a šta da uradite za novogodišnje veče?

Nova godina je period prepun zanimljivosti i poruka vezanih za nju. Takodje kao i za svaki praznik postoje običaji koji su manje ili više popularni i poznati.

Nas je zanimalo kakvi se to običaji ili sujeverja vezuju za proslavu Nove godine. Šta to treba a šta ne treba raditi za Novu godinu?

Otkrivamo Vam neke od običaja vezanih za Novu godinu. Da li su Vam poznati? Da li ih i Vi poštujete?

Možda ćete početi nakon čitanja ovog teksta!

Dakle, evo nekoliko novogodišnjih sujeverja:

 • Obavezno je ljubljenje dragih osoba u ponoć. Ljubljenje i čestitanje doneće Vam emotivnu povezanost i bliskost sa tim osobama i u narednoj godini.
 • Da bi ste u sledećoj godini imali dosta hrane i para tako i treba da je dočekate. Dakle, frižider treba da bude pun a u svaki od novčanika u kući stavite bar malo novca.
 • U Novu godinu ne treba ulaziti sa nekih dugovima ili neplaćenim računima.
 • Kao i za običaj vezan za Božić kada je prva osoba koja nam ulazi u kuću položajnik isto je tako bitno i ko će Vam prvi zakoračiti u kuću nakon Nove godine. Ta osoba bi trebalo da ispunjava nekoliko kriterijuma. Osoba bi trebalo da kuca i da bude rado primljena u kuću. Bilo bi dobro da donese neki mali poklon kao što su, recimo, nočić parčence hleba ili nešto slično. To bi trebalo da bude malđi, lep muškarac. Niko ne bi smeo da izlazi iz kuće pre nego što on stigne. Takođe, on ne bi trebalo da izađe na ista vrata na koja je ušao. Osoba ne bi trebalo da ima plavu ili crvenu kosu.
 • Poželjno je da se za Novu godinu jede prasetina u kupus. To ima uporište u narodnim verovanjima. Za razliku od krave koja je mirna životinja, prase je dinamična. Zato se veruje da će oni koji za novogodišnje veče jedu prasetinu napredovadi u idućoj godini. Takođe, ne bi trebalo da jedete piletinu i ćuretinu. Razlog za ove je što se ove životinje u mnogim kulturama smatraju ,,prljavim’’. Zapravo, ta ,,prljavština’’ izraz je siromaštva.
 • Trebalo bi prvog januara da uradite nešto malo, što će označavati da će i u sledećoj godini biti posla. Ipak, ne treba preterivati jer ako radite mnogo a naročito ako započinjete neku novu aktivnost to znači da u narednoj godini nećete imati uspeha.
 • Za novogodišnje veče bilo bi dobro da obučete nešto novo jer to obeležava da će te se ponavljati i u sledećoj godini. Isto tako, poznato je da je da treba ubući crvene gaćice jer one donose sreću u ljubavi.
 • Otvorite vrata i prozore i pravite dosta buke. Otvoreni prozori omogućuju lakši odlazak stare godine dolazak nove. Bukom i veseljem se teraju zli duhovi pa se potrudite da bude što jača!
 • Bebe koje se rode 1. januara smatraju se ,,decom sreće’’
 • Ne bi trebalo da iznosite ništa iz kuće prvog januara. To znači bukvalno ništa pa čak ni djubre.
 • Prvog dana Nove godine ne bi trebalo da perete veš ili sudove. Ovo, kažu, simboliše da će u narednoj godini neko nestati iz kuće.
 • Trebalo bi da pazite da nešto ne polomite prvog januara jer se to smatra lošim znakom.
 • Isto tako, izbegavajte plakanje jer se veruje da će Vas onda pratiti tokom cele godine.
 • Postoje i neka verovanja vezana za to kakvo je vreme prvog januara. Ukoliko vetar toga dada duva sa juga znači da će ta godina biti dobrai bogata. Ukoliko duva sa severa cela godina će biti loša i sa hladnim vremenom. Ukoliko duva sa istoka, godina će doneti nestašice i nevolje Ukoliko vetar, pak, duva sa zapada, biće dovoljno ribe i mleka, ali će neka važna svetska figura umreti. Ukoliko vetra uopšte nema čeka nas vesla i bogata godina.

Ovo su neka od sujeverja i običaja za Novu godinu.

Shvatite ovo najpre kao zanimljivosti, ispoštujte neka ako Vam se svidjaju ali svakako nemojte da dozvolite da Vam ma šta utiče na proslavu Nove godine!

Izvor: novagod.com

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno