2.3 C
Novi Sad
21.11.2024.
NaslovnaMagazinReceptiDžem od slanine idealan za slana i za slatka jela, a pravi...

Džem od slanine idealan za slana i za slatka jela, a pravi se vrlo lako (RECEPT)

Džem od slanine sve češće nalazimo u modernim receptima, a vrlo ga lako možete pripremiti i sami.

Džem od slanine je stekao veliku popularnost poslednjih godina. Koristi se kao slatki i slani začin za mnoga jela.

Iako nema dugu istoriju, obogatiće mnoga tradicionalna jela raznih svetskih kuhinja.

Zahvaljujući tome što se odlično slaže sa najrazličitijim jelima, sve ga češće srećemo u savremenim receptima.

Možete ga lako pripremiti i sami, a samo vaša mašta je granica za sve kombinacije i jela koja će ulepšati njegov poseban slatki i slani ukus.

Osvežen jabukovim sirćetom i paradajzom, a ipak sa dovoljno slatkoće od divno karamelizovanog luka i primesom začinjenog, ovaj džem će zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživeti i najdosadnija jela.

Za početak probajte sa tostom i jajima, u sendvičima sa sirom, pljeskavicama ili sa krekerima i kozjim sirom.

Džem od slanine može da se čuva u frižideru do dve nedelje u hermetički zatvorenoj tegli.

Eksperimentišite i uživajte!

Sastojci za džem od slanine

  • 340 g slanine, isečene na kockice (otprilike pola centimetra po strani)
  • 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 3 čena belog luka, mlevenog
  • 1 jalapeno paprika, prepolovljena, očišćena od semena i mlevena
  • so
  • biber
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 1 srednji paradajz sorte volovsko srce ili drugi veći paradajz, očišćen i isečen na kockice veličine kocke slanine
  • 2 kašike paradajz paste

Priprema džema od slanine

U tiganju od livenog gvožđa srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.

Izlijte višak masnoće, ostavljajući tek toliko da prekrije dno.

U šerpu u kojoj ste spremili slaninu dodajte luk, beli luk i jalapeno papriku i začinite solju i biberom.

Krčkajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje dok luk ne omekša, oko 12 minuta.

Umutite smeđi šećer i kada crni luk počne da se karamelizuje (trebaće oko 8 minuta), sipajte sirće i kuvajte dok se malo ne smanji, 2 do 3 minuta.

Dodajte prženu slaninu, paradajz i paradajz pastu, delimično poklopite i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne stvori gust džem, oko 45 minuta. Posolite i pobiberite po potrebi.

Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga zatvorite poklopcem, piše Pun kufer.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

420FanovaLajkuj
469PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno