Džem od slanine sve češće nalazimo u modernim receptima, a vrlo ga lako možete pripremiti i sami.
Džem od slanine je stekao veliku popularnost poslednjih godina. Koristi se kao slatki i slani začin za mnoga jela.
Iako nema dugu istoriju, obogatiće mnoga tradicionalna jela raznih svetskih kuhinja.
Zahvaljujući tome što se odlično slaže sa najrazličitijim jelima, sve ga češće srećemo u savremenim receptima.
Možete ga lako pripremiti i sami, a samo vaša mašta je granica za sve kombinacije i jela koja će ulepšati njegov poseban slatki i slani ukus.
Osvežen jabukovim sirćetom i paradajzom, a ipak sa dovoljno slatkoće od divno karamelizovanog luka i primesom začinjenog, ovaj džem će zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživeti i najdosadnija jela.
Za početak probajte sa tostom i jajima, u sendvičima sa sirom, pljeskavicama ili sa krekerima i kozjim sirom.
Džem od slanine može da se čuva u frižideru do dve nedelje u hermetički zatvorenoj tegli.
Eksperimentišite i uživajte!
Sastojci za džem od slanine
- 340 g slanine, isečene na kockice (otprilike pola centimetra po strani)
- 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
- 3 čena belog luka, mlevenog
- 1 jalapeno paprika, prepolovljena, očišćena od semena i mlevena
- so
- biber
- 50 g smeđeg šećera
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 1 srednji paradajz sorte volovsko srce ili drugi veći paradajz, očišćen i isečen na kockice veličine kocke slanine
- 2 kašike paradajz paste
Priprema džema od slanine
U tiganju od livenog gvožđa srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.
Izlijte višak masnoće, ostavljajući tek toliko da prekrije dno.
U šerpu u kojoj ste spremili slaninu dodajte luk, beli luk i jalapeno papriku i začinite solju i biberom.
Krčkajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje dok luk ne omekša, oko 12 minuta.
Umutite smeđi šećer i kada crni luk počne da se karamelizuje (trebaće oko 8 minuta), sipajte sirće i kuvajte dok se malo ne smanji, 2 do 3 minuta.
Dodajte prženu slaninu, paradajz i paradajz pastu, delimično poklopite i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne stvori gust džem, oko 45 minuta. Posolite i pobiberite po potrebi.
Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga zatvorite poklopcem, piše Pun kufer.