Frango à Brás, piletina s tankim krompirićima i jajima, vrlo je često jelo u Portugalu, ali – nije tradicionalno.
Ovo je mesna verzija tradicionalnog jela od bakalara Bacalhau à Brás. Bakalar je portugalsko nacionalno jelo, a ovaj način pripreme jedan je od valjda nekoliko stotina.
Na način à Brás, osim bakalara i piletine, često se priprema i tunjevina.
Postoje i vegetarijanske verzije bez mesa, u kojima se ono zamenjuje pečurkama ili tikvicama.
Dakle, na jedan način možete skuvati zapravo sve što imate kod kuće, meso, povrće ili ribu.
Frango à Brás možete pripremiti s ostacima piletine pečene u rerni ili na roštilju.
Sastojci za Frango à Brás:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 glavice crnog luka, isečenog na tanak polumesec
- 1 čen belog luka, sitno naseckan
- 1 list lovora
- 400 g kuvane ili pečene piletine, naseckane na trakice
- 500 g krompira, isečenog na štapiće tanke poput šibica
- 8 jaja + za serviranje, po želji
- 4 žumanca
- svež peršun
- so
- crni biber
- muškatni oraščić, po želji
- crne masline, po želji
Priprema:
Zagrejte luk, beli luk i lovorov list u velikom tiganju s malo maslinovog ulja na laganoj vatri dok luk ne omekša.
Za to vreme dobro umutite jaja i žumanca u posebnoj posudi.
Bacite piletinu na luk i mešajte minut-dva. Ne pojačavajte vatru.
Dodajte u tiganj otprilike 1/5 štapića od krompira i promešajte.
Dodajte zatim oko 1/4 jaja i vrlo brzo promešajte, pazeći da se jaja ne zapeku na dnu tiganja – treba da se peku u piletini i čipsu od krompira. Tekstura smese mora biti kremasta.
Ponavljajte korake 4 i 5 dok ne potrošite sve sastojke pa, kad se zadnja tura skuva, pomerite tiganj s vatre.
Naseckajte svež peršun i umešajte ga u tiganj. Posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić ako želite. Pre posluživanja sklonite lovorov list iz tiganja.
Poslužite i ukrasite celim maslinama i, po želji, jajem na oko, piše Pun kufer.
Prijatno!