3.9 C
Novi Sad
08.12.2024.
NaslovnaMagazinKada jednom probate ovo jelo sa piletinom postaće redovan izbor na vašem...

Kada jednom probate ovo jelo sa piletinom postaće redovan izbor na vašem meniju

Frango à Brás, piletina s tankim krompirićima i jajima, vrlo je često jelo u Portugalu, ali – nije tradicionalno.

Ovo je mesna verzija tradicionalnog jela od bakalara Bacalhau à Brás. Bakalar je portugalsko nacionalno jelo, a ovaj način pripreme jedan je od valjda nekoliko stotina.

Na način à Brás, osim bakalara i piletine, često se priprema i tunjevina.

Postoje i vegetarijanske verzije bez mesa, u kojima se ono zamenjuje pečurkama ili tikvicama.

Dakle, na jedan način možete skuvati zapravo sve što imate kod kuće, meso, povrće ili ribu.

Frango à Brás možete pripremiti s ostacima piletine pečene u rerni ili na roštilju.

Sastojci za Frango à Brás:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 glavice crnog luka, isečenog na tanak polumesec
  • 1 čen belog luka, sitno naseckan
  • 1 list lovora
  • 400 g kuvane ili pečene piletine, naseckane na trakice
  • 500 g krompira, isečenog na štapiće tanke poput šibica
  • 8 jaja + za serviranje, po želji
  • 4 žumanca
  • svež peršun
  • so
  • crni biber
  • muškatni oraščić, po želji
  • crne masline, po želji

Priprema:

Zagrejte luk, beli luk i lovorov list u velikom tiganju s malo maslinovog ulja na laganoj vatri dok luk ne omekša.

Za to vreme dobro umutite jaja i žumanca u posebnoj posudi.

Bacite piletinu na luk i mešajte minut-dva. Ne pojačavajte vatru.

Dodajte u tiganj otprilike 1/5 štapića od krompira i promešajte.

Dodajte zatim oko 1/4 jaja i vrlo brzo promešajte, pazeći da se jaja ne zapeku na dnu tiganja – treba da se peku u piletini i čipsu od krompira. Tekstura smese mora biti kremasta.

Ponavljajte korake 4 i 5 dok ne potrošite sve sastojke pa, kad se zadnja tura skuva, pomerite tiganj s vatre.

Naseckajte svež peršun i umešajte ga u tiganj. Posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić ako želite. Pre posluživanja sklonite lovorov list iz tiganja.

Poslužite i ukrasite celim maslinama i, po želji, jajem na oko, piše Pun kufer.

Prijatno!

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
467PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno