Ruska salata nezaobilazan je ukras na mnogim trpezama. Zovu je kraljica salata. Posebno je aktuelna pred kraj godine kada se obeležava veliki broj slava, ali i novogodišnji i božićni praznici.
Ono što je sjajno kod nje jeste što se može eksperimentisati sa ukusima.
Donosimo vam dva različita recepta za ovu salatu, a vi odlučite koji je vam je zanimljiviji. Jedno je sigurno, nećete pogrešiti.
Ruska salata recept
Sastojci:
- 300 g kuvanog krompira
- 300 g kuvane šargarepe
- 200 g kuvanog graška
- 250 g kiselih krastavaca
- 200 g praške/stišnjene šunke(pilećih prsa, kuvanog belog mesa…)
- 400 ml majoneza
- so i biber po ukusu
Priprema:
Krompir, šargarepu, kisele krastvce i šunku/meso iscite na kockice cca iste veličine.
Dodajte grašak, so, biber i majonez. Izmešajte sastojke. I to je sve.
Vaša ruska salata je spremna.
Po želji, u rusku salatu možete dodati i neko bareno jaje (iseckano).
Ruska salata recept iz knjige “Ruska carska kuhinja”
Sastojci:
- 150 g šunke
- 200 g telećeg mesa (kuvanog ili pečenog)
- 100 g kuvanog pilećeg belog mesa
- 5 većih krompira
- 4 korena šargarepe
- 5 kiselih krastavaca (ukiseljenih na ruski način u presolcu)
- 250 g graška iz konzerve
- 250 g majoneza
- 1 mala glavica karfiola
- peršunov list
Za ukrašavanje se koristi preostali majonez, kolutići kiselih krastavaca, kriške limuna, kriške kiselih jabuka i marinirane pečurke.
Priprema:
Iseckati sve sastojke na sitne kockice. Krompir skuvati i iseći na kolutove, karfiol skuvati i takođ iseći na cvetiće. Sve promešati sa majonezom. Formirati polukuglu u posudi za serviranje, premazati majonezom i ukrasiti sa predloćenim sastojcima.
Ohladiti i služiti tek naredni dan.