Savršen pirinač. Donosimo vam nekoliko jednostavnih saveta pomoću kojih ćete svaki put uspeti da ga skuvate baš tako, savršeno.
Ukoliko želite da napravite basmati pirinač, koristite 2:1 odnos vode i pirinča.
Za pirinač dugog zrna neka taj odnos bude 1,5:1.
Kuvarica Ana Behešti je za britanski magazin „Express“ otkrila koji je ključni korak u pripremanju savršenog pirinča:
– Najpre ga treba oprati mlakom vodom kako biste uklonili višak skroba– navela je.
Druga važna stvar u kuvanju pirinča je da izaberete šerpu sa debelim dnom, koja ima vrlo čvrst poklopac. Stvar je u tome da pirinač upija vodu u kojoj se kuva, a ne da deo nje ispari.
Pirinač stavite u vrelu i posoljenu vodu i kuvajte poklopljenog. Takođe savetuje da ga ne mešate. Kada je reč o vremenu kuvanja, to zavisi od vrste pirinča koju pripremate.
Beli basmati pirinač kuvajte 10 do 12 minuta na jakoj vatri, basmati od celovitog zrna otprilike 25, braon pirinač takođe oko 25, a pirinač dugog zrna oko 15 minuta, prenosi N1.
Ako vi imate neki savet za savršen pirinač, slobodno nam pišite.