20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinSa severa Evrope stiže novi trend koji slavi prednosti singl života i...

Sa severa Evrope stiže novi trend koji slavi prednosti singl života i maksimalno uživanje u trenucima samoće

Singl život ima svoje prednosti, a Skandinavci očigledno znaju kako da ih najbolje iskoriste i uživaju u trenucima samoće.

Danski “higge”, mogućnost uživanja u umirujućim stvarima, švedska “fika”, obavezna popodnevna kafa sa prijateljima i kolegama, norveški “koselig” pronalaženje radosti u malim stvarima i “allemannsretten” što znači sloboda lutanja prirodom…

Toliko divnih stvari i filozofija je stiglo iz skandinavskih zemalja, a čini se da ćemo uskoro svi čuti i za islandski pristup izlasku i romantičnim vezama – eingleði.

Skandinavci su uvek na vrhu liste najsrećnijih zemalja

Skandinavci zaista ponešto znaju o sreći. Finska je prošle godine proglašena najsrećnijom zemljom na svetu, a ostale zemlje ovog regiona su uvek na vrhu te liste.

Jedan od razloga mogao bi da bude opušten pristup „dejtu” i izlasku, koji se na Islandu naziva eingleði.

To je koncept koji je osvežavajući kontrast sažaljenju samaca koji je tako uobičajen u drugim zemljama.

Reč je izvedena od islandskih reči „einn“, što znači jedan, i „hæði“, što znači radost, i u potpunosti je posvećena proslavi svih dobrih stvari u životu samca.

Na Islandu se solo život ne doživljava kao nešto negativno, dok se u većini drugih zemalja još uvek doživljava kao uslov koji je privremen i koji nastojimo da promenimo.

Biti solo daje osobi slobodu da radi ono što želi da radi u tom trenutku. Ponekad će to biti boravak kod kuće uz dobru knjigu, drugi put ludi večernji izlazak, treći put planinarenje…

Suština je koristiti svaki “singl” trenutak

Ova islandska fraza znači “radost samoće”, uživanje u svakom trenutku, uklanjanje pronalaska partnera sa liste ciljeva koje želimo da postignemo i maksimalno iskorištavanje svakog trenutka.

A upoznavanje ljudi, povezivanje, istraživanje i izlasci sa osobama suprotnog pola su deo toga, što može, ali i ne mora da dovede do nečeg većeg, piše Putni kofer.

Nedavno je lansirana istoimena aplikacija za upoznavanje, koja naglašava upoznavanje sebe i razvijanje svoje ličnosti, a upoznavanje nekoga usput je samo dodatni bonus, a ne cilj cele aplikacije.

Posle Islanda, lansiran je i u Velikoj Britaniji, pa ostaje da se vidi kako će biti prihvaćen van skandinavskog okruženja.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno