20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaNaukaIT TechPitao ChatGPT kakav biznis da pokrene sa 100$, odgovor mu doneo bogatstvo

Pitao ChatGPT kakav biznis da pokrene sa 100$, odgovor mu doneo bogatstvo

ChatGPT pomogao je jednom korisniku da pokrene sopstveni biznis. I to ne samo da ga pokrene, već i da zaradi ogromnu sumu za kratko vreme.

Otkako je OpenAI ChatGPT predstavljen prošlog novembra, radnici koriste veštačku inteligenciju za pomoć u svom poslu. Od programera koji ga pitaju za savete za kodiranje do prodavaca nekretnina koji ga koriste za pisanje oglasa.

Sada je jedan korisnik pokušao da pretvori upite na ChatGPT-u u bogatstvo.

Prošle nedelje, dizajner brenda i pisac Džekson Grejthaus Fol je na Tviteru podelio upit koji je dao četbotu, piše BizLife.rs.

Imate 100 dolara, a vaš cilj je da to pretvorite u što više novca u što kraćem roku, a da ne radite ništa protivzakonito“, napisao je Grejthaus Fol.

Dodao je da će on biti „ljudski pandan“ i „učiniti sve“ chatbot ga je uputio šta da uradi.

Nakon brojnih naknadnih upita, bot je uputio Džeksona da pokrene posao pod nazivom „Green Gadget Guru“.

Reč je o poslu koji nudi proizvode i savete koji će korisnicima pomoći da žive održivijim načinom života.

Zahvaljujući ChatGPT-u — zajedno sa drugim AI alatima kao što je generator slika DALL-E — Džekson je uspeo da prikupi 1.378,84 dolara sredstava za svoju kompaniju za samo jedan dan.

Kompanija je sada procenjena na 25.000 dolara, tvrdi on. Džekson dodaje da je od ponedeljka njegov posao ostvario prihod od 130 dolara.

Takođe je koristio veštačku inteligenciju da napravi web stranicu profesionalnog izgleda za svoj posao.

Sajt uključuje lažne proizvode kao što su zeleni uređaji i održivo kuhinjsko posuđe. Otvoren je za proizvodnju novih proizvoda ili prodaju postojećih uz proviziju.

Aktivno istražujemo partnerstva da bismo prodali neke od tih stvari – rekao je on za Insajder i dodao da je za sada zadovoljan rezultatima.

Kako je Grejthaus Fol koristio ChatGPT da pokrene svoj biznis u jednom danu?

ChatGPT mu je pružio biznis plan u četiri koraka kako bi se „Green Gadget Guru“ pokrenuo i zamolio je Džeksona da ga obaveštava o tome kako se stvari odvijaju.

Prvi korak: „Kupite domen i hosting“

Prvo, ChatGPT mu je predložio da kupi ime domena web lokacije za otprilike 10 dolara, kao i plan za hostovanje sajta za oko 5 dolara mesečno, što je ukupna cena od 15 dolara.

Drugi korak: „Podesite specijalizovanu pridruženu web lokaciju“

ChatGPT je predložio da iskoristi preostalih 85 dolara u svom budžetu za dizajn web stranice i sadržaja.

Rečeno je da bi trebalo da se fokusira na „profitabilnu nišu sa malom konkurencijom“.

Navedene su opcije poput specijalnih kuhinjskih sprava i jedinstvenih zaliha za kućne ljubimce. Probao je sa ekološkim proizvodima.

Chatbot je želeo da napravi partnersku web lokaciju. Sajt koji promoviše proizvode u zamenu za provizije od prodaje. Rekao mu je da istraži partnerske programe sa visokim stopama provizije.

Odatle, ChatGPT mu je predložio ime domena EcoFriendlyFinds.com.

Ali kada je Grejthaus Fol uvideo da bi ga nabavka tog imena domena koštala 848 dolara, predložio je onaj koji je pristupačniji: GreenGadgetsGuru.com.

Kupio ga je za 8,16 dolara, naveo je, a zatim je potrošio 29 dolara na hosting sajta, što mu je ostavilo budžet od 62,84 dolara.

Treći korak: „Iskoristite društvene mreže“

chatgpt-biznis
Foto: Ilustracija

Kada je web lokacija napravljena, ChatGPT je predložio da deli članke i recenzije proizvoda na platformama društvenih mreža kao što su Facebook i Instagram.

Ali i na platformama onlajn zajednice kao što je Reddit. Sve sa ciljem angažovanja potencijalnih kupaca i povećanja saobraćaja na web lokaciji.

Takođe je zamolio čet-bota za pomoć u kreiranju logotipa web lokacije tako što je od njega tražio uputstva koja bi mogao da unese u AI generator slika DALL-E 2.

Uzeo je generisani logo i učinio ga ličnim pomoću Illustrator-a.

Kada je to uradio, naterao je OpenAI ChatGPT da napiše prvi članak na sajtu — „Deset ekološki prihvatljivih kuhinjskih sprava“. Ideja je da članak sadrži prave održive proizvode kao što su metalne slamke za višekratnu upotrebu.

Zatim mu je Chatbot preporučio da potroši 40 dolara preostalog budžeta na Facebook i Instagram reklame kako bi ciljali korisnike zainteresovane za održivost i ekološki prihvatljive proizvode, što je i učinio.

Četvrti korak: „Optimizacija za pretraživače“

Četvrti korak je bio „optimizacija za pretraživače“ korišćenjem SEO tehnika za podsticanje saobraćaja na sajtu.

Pored toga što je napravio blogove prilagođene SEO-u, odlučio je da pokrene sajt kako bi uneo publicitet — iako je još imao mnogo posla na njemu.

Rezultat ChatGPT biznis saveta?

Do kraja prvog dana, Džekson je obezbedio 500 dolara investicija.

Iako nije otkrio svoje investitore, tvitovao je da su njegovi „DM-ovi preplavljeni“ i da „neće više primati investitore osim ako uslovi nisu veoma povoljni“.

Pet dana kasnije, tvitovao je da planira da informiše pratioce o svom „HustleGPT putovanju“ svakog dana tokom narednog meseca.

– Mislim da ćemo u narednih nekoliko meseci videti ogroman bum u preduzećima i to uz pomoć veštačke inteligencije ili čak – rekao je on za Insajder.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno