11.1 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaVestiBiznisNova evropska luksuzna četvrt gradi se bukvalno u moru, kvadrat do 120.000...

Nova evropska luksuzna četvrt gradi se bukvalno u moru, kvadrat do 120.000 evra

Projekt pod nazivom Mareterra, kojim će se gradu-državi Monaku dodati još šest hektara, biće dovršen za godinu dana.

Predviđa se da će biti gotovo osam meseci pre dogovorenog roka, objavila je u ponedeljak firma “Lans di Portije”, promoter projekta vrednog dve milijarde evra, piše Poslovni dnevnik.

Mala kneževina ukupne površine 2,03 kvadratna kilometra u kojoj živi 39.000 stanovnika već se pedesetih godina prošlog veka proširila 40 hektara prema moru, no najnoviji projekat pokrenut 2015. bez premca je, čak i kada se usporedi s građevinama Bliskog istoka, zahvaljujući strogim seizmičkim i ekološkim pravilima, a i zbog dubine.

Buduća luksuzna četvrt biće izgrađena doslovno “na moru”, tačnije na podvodnom nasipu dubokom 50 metara.

Smeštena je uz Grimaldi Forum, kongresni centar Monaka, obuhvata pet zgrada, svekupuno 130 stambenih jedinica i deset vila.

Luksuzni stambeni kompleks osmislili su italijanski arhitekt Renco Piano i firma Vallode et Pistre.

Prodaja nekretnina nije upitna.

Dosad su prodate gotovo sve stambene jedinice. AFP piše da cena kvadratnog metra u Monaku može iznositi i do 120.000 evra.

Još treba dovršiti okućnice koje će biti ozelenjene, a četvrt će imati šetalište uz more, manju luku i park dostupan svima.

– Mareterra je izuzetno postignuće za Monako – rekao je Gi-Tomas Levi-Susan, direktor firme “Lans di Portije”, koja okuplja privatne investitore i porodice iz Monaka.

– Stoga mogu reći da je more nov teren za osvajanje, ali ne smemo ga uništiti – kazao je, dodavši da se nada kako će ovim projektom uspeti da pokaže “kako je to moguće” te da će se unaprediti “promišljanja i dobre prakse u ovoj oblasti”.

Levi-Susan ističe da su u novoizgrađenom stambenom delu koji će biti smešten između dvaju prirodnih podvodnih rezervata, rekreirana nova staništa za floru i faunu na stenama i veštačkim grebenima.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno