14.1 C
Novi Sad
22.02.2024.
NaslovnaNaukaIT TechPočinje obavezna registracija pripejd brojeva, evo šta je sve potrebno od dokumenata

Počinje obavezna registracija pripejd brojeva, evo šta je sve potrebno od dokumenata

Registracija korisnika pripejd kartica mobilne telefonije počinje od 10. februara, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ova odluka sprovodi se prema novom Pravilniku o tehničkim uslovima za registraciju krajnjih korisnika usluge za plaćanje unapred.

Kako se navodi u saopštenju, novi, kao i postojeći pripejd korisnici će moći da se registruju u poslovnicama svojih operatera, dok će postepeno biti uvedena i onlajn registracija korišćenjem šeme elektronske identifikacije osnovnog nivoa pouzdanosti.

Od 10. februara 2025. godine punu pripejd uslugu mobilne telefonije neće biti više moguće koristiti bez registracije.

Nakon toga korisnici pripejd usluga koji se ne budu registrovali imaće samo omogućene usluge obavljanja poziva ka hitnim službama ili ka sistemu korisničke podrške operatora.

Zakon o elektronskim komunikacijama koji je doneo ovu novinu usvojen je prošle godine, a Ministarstvo je tada navelo zakon uvodi registraciju svih pripejd pretplatnika mobilne telefonije u Srbiji kako bi se postigla veća sigurnost građana.

Obavezna registracija pripejd brojeva će biti za sve nove korisnike pre nego što postanu pripejd korisnici, odnosno pre nego što kupe SIM karticu sa novim brojem, kao i svi oni koji već imaju pripejd brojeve od ranije.

Registracija za fizička lica podrazumeva ostavljanje podataka kao što su ime i prezime i jedan od identifikacionih podataka kao što su JMBG, broj lične karte, broj putne isprave ili evidencioni broj stranca.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
488PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno