18.4 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaVestiDruštvoOd 2024. godine obavezna registracija svih pripejd brojeva

Od 2024. godine obavezna registracija svih pripejd brojeva

Registracija pripejd brojeva biće obavezna od 2024. godine.

Skupština Srbije usvojila je novi Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Prema ovom zakonu, uvodi se registracija svih pripejd pretplatnika mobilne telefonije u Srbiji. Kako se navodi, ovaj predlog se usvaja u cilju postizanja veće sigurnosti građana, prenosi N1.

Obavezna registracija će biti za sve nove korisnike pre nego što postanu pripejd korisnici, odnosno pre nego što kupe SIM karticu sa novim brojem. Registacija se odnosi i na one koji već imaju pripejd brojeve od ranije.

Zakon predviđa da će registracija moći da se obavi „fizičkim prisustvom“. Pretpostavlja se da se misli na filijale mobilnih operatora, kao i elektronskim putem na sajtu eUprave.

Registracija za fizička lica podrazumeva ostavljanje podataka kao što su ime i prezime i jedan od identifikacionih podataka kao što su JMBG, broj lične karte, broj putne isprave ili evidencioni broj stranca.

Nadležno ministarstvo ima rok od šest meseci od dana stupanja zakona na snagu da donese poseban pravilnik o registraciji pripejd usluga mobilne telefone. Pružaoci usluga odnosno operateri imaju godinu dana posle toga da započnu registraciju svojih korisnika.

To znači najkasnije do oktobra 2024. godine će krenuti proces registracije.

Rok za završetak starih korisnika još nije poznat, kao ni šta će biti sa onima koji to ne učine. Očekuje se da će se i to verovatno predvideti posebnim pravilnikom do jeseni.

U zakonu se podseća da je ukupan broj korisnika mobilne telefone na kraju 2021. godine iznosio 8.501.519 što je za 2,9 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Broj korisnika mobilne mreže u 2021. prevazilazi ukupan broj stanovnika. Ispada da korisnici u proseku koriste više od jedne SIM kartice.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno