18.4 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaNaukaPsihologijaViktor Frankl: Ne možete u potpunosti razumeti drugu osobu ako je ne...

Viktor Frankl: Ne možete u potpunosti razumeti drugu osobu ako je ne volite

Viktor Frankl, austrijski psihijatar poznat i kao čovek koji je preživeo Holokaust, osnovao je pravac u psihoterapiji pod nazivom logoterapija. To je terapija smislom čiji je cilj da osoba u svakoj situaciji, čak i onoj najnegativnijoj može pronaći smisao i svrhu, a samim tim i pozitivan način posmatranja, prenosi Sensa.

Neke od najvažnijih tema u psihologiji su sreća, ljubav i smisao života. Psihologija se može smatrati naukom koja se bavi dušom, a navedene teme su najvažnije u životu svakog čoveka.

Viktor Frankl nam otkriva 6 saveta kako da privučemo sreću, ljubav i pozitivne promene u život:

  1. U službi nekog cilja ili ljubavi prema drugoj osobi, osoba ispunjava sebe. Što se više predaje cilju, više se daje svom partneru, to je više muškarac, i više se ostvaruje.”

Jedno od najlepših svojstava ljubavi jeste kada dođe do te razmene između partnera, kada nešto između vas u vidu pažnje, znanja, pomoći, podrške, emocija teče slobodno u oba smera, bez ikakvih prepreka i kontrola. Tada čovek zaista duhovno raste u takvim odnosima i počinje da funkcioniše princip: dajući, dobijaš još više.

2. “Odanost je jedan od zadataka ljubavi; ali to je uvek zadatak samo za onog ko voli, i nikako ne može biti zahtev usmeren ka partneru.”

Vernost se ne zahteva, već partner treba na osnovu svoje ljubavi da ostane veran, iz čistih i iskrenih pobuda, a ne radi koristi ili straha od samoće.

3. “Ne možete u potpunosti razumeti drugu osobu ako je ne volite.”

Psihijatar ističe da razumevanje dolazi kroz ljubav. Ono samo je potraga za jedinstvom, potraga za zajedničkim vrednostima i zajedničkim jezikom sa drugom osobom. Ljubav bez razumevanja ne može dugo trajati.

4. “Ljubav vidi čoveka onakvim kakvim je Bog nameravao da bude kada ga je stvarao.”

Ali da bismo čoveka videli na ovaj način, biće potrebno mnogo vremena, jer u svakom od nas je skrivena cela vasiona; u svakom od nas ima toliko slojeva i tajnih soba da im nema kraja. Stoga treba napomenuti da je ljubav dugotrajan cvet.

Ne raste tek tako za godinu, ili za dve, pa čak ni za 5 godina. Da biste videli čoveka i prihvatili ga takvog kakav jeste, potrebno je da sa njim doživite sva godišnja doba. I to, opet, treba da se desi dobrovoljno, a ne po navici i ne po principu “zaljubi se”.

5. “Sreća je kao leptir. Što je više uhvatiš, to više izmiče. Ali ako okrenete pažnju na druge stvari, doći će i mirno sedeti na vašem ramenu.”

Kada vas um ne odvlači i ne uzbuđuje uobičajenim mislima o prošlosti i budućnosti, u vašoj duši odjednom počinje da se širi tiha radost, smirenost i zadovoljstvo. Sreća je došla jer je niko nije zvao, ali joj niko i nije branio da dođe.

6. “Čovek ne može doći do samoostvarenja, ako je usredsređen samo na sebe. Samoostvarenje je tek posledica ljubavi prema bližnjemu.”

Kada se fokusirate na ljude iz svog okruženja, pomažete im da rastu, razvijaju se i žive svoju sreću, i vi rastete zajendo sa tim iskustvom.

Empatija i međusobna povezanost je ono što nas čini ljudima, a krug dobrih dela vodi nas do ispunjenja najvažnije životne misije, a to je LJUBAV!

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno