16.7 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaPutovanjaGlamping u Srbiji sve popularniji - stapanje sa prirodom uz dozu luksuza

Glamping u Srbiji sve popularniji – stapanje sa prirodom uz dozu luksuza

Glamping je novi trend kampovanja idealan za 21. vek. Namenjen je svima onima koji bi da provedu vreme u prirodi, ali ne žele da se odreknu luksuza koji ima kod kuće.

Ovaj trend je odavno osvojio Evropu i svet, a sada ima sve veći broj poklonika u Srbiji i regionu.

Šta je zapravo glamping?

Reč je o vrsti urbanog kampovanja koje vam pruža mogućnost da se stopite sa prirodom, ali uz određenu dozu komfora.

I bez svih onih negativnih strana koje sa sobom nosi tradicionalno kampovanje (kiša, vetar, nedostatak tople vode, struje, insekti, itd.).

Složenica „glamping“, od reči glamur i kampovanje, prvi put je iskorišćena u Velikoj Britaniji 2005. godine, ali je u rečnike uvrštena tek 2016. godine.

glamping-srbija-2
Foto: Unsplash

Sve više mladih beg od stresne svakodnevice i užurbanog stila života traži u prirodi, ali mnogi tom prilikom ne žele da se odreknu “luksuza” koji imaju u svojim domovima.

Zato je glamping za njih idealno rešenje.

U drvenim kućicama, jurtama, kabinama ili modernim šatorima turisti imaju udobne krevete, struju, toplu vodu i internet. Bukvalno sve ono bez čega današnje generacije ne mogu da zamisle svoj dan.

I ono što je najvažnije, nalaze se u prirodi, uživaju u predivnim krajolicima, daleko od gradske vreve.

Glamping je takođe aktivnost koja čuva okolinu, s obzirom na to da su objekti često napravljeni od recikliranih materijala.

Mesta za glamping kampove su najčešćce udaljena od naseljenih mesta. Tako da posetiocima pružaju i razne dodatne aktivnosti kao što su jahanje konja, vožnja biciklima, kanuima, planinarenje i slično.

Svet odlepio za glampingom, Slovenija regionalni lider

O sve većoj popularnosti tog modernog koncepta kampovanja govori i podatak da tržište glampinga u SAD broji milijarde dolara sa tendencijom konstantnog rasta.

U Evropi Francuska ima više od 8.000 glamping kampova, a noćenje u nekim od njih se plaća 1.000 evra.

Kako se posao sa glampingom udvostručio u poslednje dve godine, prihod od tradicionalnog kampovanja u zemlji je opao. U Francuskoj je u poslednjih 20 godina zatvoreno preko 1.000 tradicionalnih kampova.

Slovenija prednjači u regionu sa glamping kampovima. Ova zemlja poseduje veliki broj bajkovitih lokacija za glamurozno kampovanje.

U pojedinim slovenačkim glamping kampovima noćenje se plaća 100 evra.

Glamping u Srbiji

Glamping je veliki bum doživeo za vreme pandemije virusa korona, a baš u tom periodu sa ovim oblikom turizma u Srbiji počeo se baviti i Miloš Todosijević.

Njegove glamp kućice nalaze se kod jezera Međuvršje. Odavde inače polaze čamci koji krstare Ovčarsko kablarskom klisurom.

Zlatibor je udaljen 48 kilometara od objekta, dok se Divčibare nalazi na 29 kilometara.

– Prvi gosti su stigli baš 2020. u vreme pandemije. U tom trenutku u Srbiji se uglavnom pričalo o etno turizmu, a ja sam želeo da ponudim nešto novo. Imam plac sa pogledom na jezero, dok je u pozadini šuma, tako da su mi se glamp kućice skroz uklopile u ambijent – kaže Miloš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glamping Jezero (@glamping_jezero)

Mladi najčešći gosti

Miloš dodaje da su gosti uglavnom mladi od 25 do 35 godina, mada je imao i stariji bračni par od 60 godina. Oni su bili na proputovanju kroz celu celu Srbiju, pa su svratili i do Međuvršja.

Najveći utisak za sve posetioce je, kako kaže, činjenica da u jednom objektu od 15 kvadrata imaju sve što im je potrebno.

– Mislim da samo iz Japana i Novog Zelanda nisam imao goste. Kod mene su bili Meksikanci, Čileanci, Danci, Australijanci, Nemci, Francuzi… I kada sam počinjao sa ovim projektom u fokusu su mi bili strani turisti jer se nalazim na tranzitu, na putu za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Ali eto, korona koliko god da nam je odmogla, meni je i pomogla u tom smislu, pa sam imao i veliki broj gostiju iz Srbije.

Objekat “Glamping jezero” trenutno u ponudi ima dve kućice. Jedna je predviđena za dve osobe i jedna za četiri.

U radu oko kućica angažovana je cela porodica Todosijević.

– Ideja mi je da napravim još jednu kućicu koja će biti na drvetu. Ali ne klasičnu, sa krovom na dve vode, već će izgledati kao ptičije gnezdo. Biće jako interesantna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glamping Jezero (@glamping_jezero)

Iako glamping još uvek nije zaživeo u dovoljnoj meri u Srbiji, sigurno je da u zemlji ovakvih prirodnih kapaciteta ima veliki potencijal. Još zanimljivih mesta za glamping možete pronaći ovde.

Koji god da bude vaš izbor, jedno je sigurno; promena lokacije i boravak u prirodnom ambijentu, daleko od buke i gužve, sigurno će vam pomoći da razbistrite glavu i napunite baterije pred nove privatne i poslovne izazove.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno