23.4 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaPutovanjaMađari se ne kucaju kada nazdravljaju pivom, a razlog za to star...

Mađari se ne kucaju kada nazdravljaju pivom, a razlog za to star je više od 150 godina

Mađari su poznati kao veliki hedonisti koji uživaju u dobroj hrani i piću. Međutim, postoji jedan običaj zbog kojeg se ne kucaju čašama kada nazdravljaju pivom.

Bez obzira na to, slobodno nazdravite drugim pićima uz značajan pogled širom otvorenih očiju.

U Mađarskoj se ne kuca kriglama, piše Welovebudapest.com. Smatra se da takav običaj vuče korene otkako su Austrijanci slavili pobedu nad Mađarima 1848. godine u Beču, glasno nazdravljajući pivom i zveckajući čašama.

Navodno su nakon toga Mađari rekli da neće nazdravljati pivom još 150 godina, a iako su godine prošle, Mađari i dalje piju pivo u tišini, piše Pun kufer.

Ali nazdraviće drugim alkoholnim pićima, poput vina ili pálinke. Pritom će imati širom otvorene oči kako bi bili sigurni da će ostvariti kontakt očima jer nije dosta samo reći: Egészségedre!

“Najvažnije je zapamtiti da ako vam ikada ponude pálinku, morate je popiti. Čak i ako vam je to treća čašica ili ako je domaća i nije baš dobra, svejedno je morate popiti. To vredi i za domaće vino domaćina. Srećom, domaća pálinka zapravo može biti odlična. Egészségedre!” savetuje Welovebudapest.com.

Pálinka je mađarska rakija koja je zaštićena geografskim poreklom. To znači da se može peći samo u Mađarskoj. Dobro je znati da najčešće nije jeftina u restoranima i barovima, pa je ponekad korisno baciti pogled na cenovnik pre poručivanja.

Povezani tekstovi

1 KOMENTAR

  1. Prema legendi, čašama se kuca samo onda kada se pije vino. Jer vino je piće bogova i mora da zadovolji sva čula. Da bi se zadovoljilo čulo sluha potrebno je kucanje. Živeli!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno