16.2 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaMagazinPlaža sa crnim peskom privlači svojom lepotom, ali krije i ozbiljnu opasnost...

Plaža sa crnim peskom privlači svojom lepotom, ali krije i ozbiljnu opasnost (VIDEO)

Plaža sa crnim peskom postala je jedna od omiljenih turističkih destinacija za putnike iz celog sveta. Međutim, osim po lepoti, ona je poznata i po ozbiljnoj opasnosti koja preti posetiocima.

Island je zaista zemlja čuda i, mogli bismo reći, zemlja sa najzanimljivijim predelima i turističkim atrakcijama. U ovoj zemlji nalazi se i veoma neobična plaža – plaža Reinisfjara koja je svetski poznata zbog, verovali ili ne, crnog peska.

plaza-sa-crnim-peskom-3
Foto: Unsplash

Upravo ova lokacija je po izboru Tripadvisor-a proglašena za jednu od najlepših u sklopu svojih godišnjih nagrada Traveller’s Choice.

Smeštena je na južnoj obali Islanda, odmah pored Vik i Mirdal, koje je najjužnije selo na kopnu Islanda. Čim kročite na plažu primetićete ogromne crne morske stene poznate kao Rejnisdrangar koje ovo mesto čine još zanimljivijim.

Plaža sa crnim peskom i dve legende

Upravo za ove stene se vezuju i dve zanimljive legende, piše portal Svrckanje.

Prema predanju, baš te stene su nekada bili trolovi koji su pokušavali da izvuku brodove iz okeana na obalu. Međutim, zora je svanula na horizontu, pretvarajući trolove u stene.

Druga legenda govori o mužu čiju su ženu kidnapovala i ubila dva trola. Čovek je pratio trolove do Rejnisfjare gde ih je zamrzao, obezbeđujući da više nikada neće moći da ubijaju.

plaza-sa-crnim-peskom-2
Foto: Unsplash

Čarobna, ali opasna

Osim lepote, ova plaža sa crnim peskom se izdvaja i po tome što važi za jednu od najopasnijih na čitavom svetu.

Naime, talasi mogu biti izuzetno opasni, a mogu se pojaviti kada se najmanje očekuju. Čak i u danima kada je more apsolutno mirno.

Posetioci se upozoravaju da budu izuzetno oprezni, da nikada ne okreću leđa talasima i da drže bezbednu udaljenost od najmanje 30 metara.

Međutim, turisti često te zabrane ne poštuju, pa, osim što uđu na plažu, ponašaju se neodgovorno i prilaze talasima jako blizu, a neki im čak i okreću leđa.

Zbog ovoga je često dolazilo do smrtnih ishoda na ovoj plaži, a sve je to vodilo do toga da ova plaža postane jedna od najopasnijih na čitavom svetu.

U videu možete videti koliko opasni mogu biti talasi:

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno