18.4 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaPutovanjaOd napuštenog rudnika do strmih litica: Pravoslavne crkve na najneobičnijim lokacijama na...

Od napuštenog rudnika do strmih litica: Pravoslavne crkve na najneobičnijim lokacijama na svetu

Pravoslavne crkve kroz istoriju su opstajale na raznim mestima širom sveta. Neke od njih ostale su sačuvane upravo zbog svojih specifičnih lokacija i činjenice da do njih nije bilo lako doći.

Od manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, do veličanstvenog Ostroga, mnoge pravoslavne svetinje bile su daleko od prometnih puteva, čuvajući vekovima pravoslavna učenja i neprocenjive relikvije.

Međutim, neke bogomolje iznikle su na negostoljubivim područjima iz čiste potrebe da se malobrojnom lokalnom stanovništvu pruži mesto za molitvu, piše portal Euronews.

Predstavljamo vam nekoliko pravoslavnih crkava i manastira na najneobičnijim mestima na svetu:

Crkva Svetog Ilije u napuštenom rudniku u Australiji

crkva-svetog-ilije
Ulaz u Crkvu Svetog Ilije Foto: Profimedia

U mestu Kuber Pedi u Australiji, na oko 800 kilometara od Adelejda, u oknu jednog napuštenog rudnika nalazi se Crkva Svetog proroka Ilije koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Neobičnu crkvu sagradili su 1993. godine Srbi koji su se naselili u Kuber Pediju i bili rudari u rudniku opala.

Oni su uspeli da naprave trideset metara dugu, 5,3 metara široku i sedam metara visoku strukturu na čak 17 metara ispod zemlje u najdubljoj tački koja sadrži ne samo bogomolju, nego i prostorije mesne zajednice, parohijski dom i prostor za učenje veronauke.

Cela vrkva uklesana je u krečnjaku i ima jedinstvene, reljefne ukrase na zidovima.

Crkva Svete Trojice na Antarktiku

crkva-svete-trojice-antarktik
Foto: Igor Palkin/Russian Orthodox Church Press Service photo via AP

Mala crkva smeštena na Ostrvu kralja Džordža u blizini ruske Belingshauzen stanice na Antarktiku najjužnija je crkva na svetu. Hram je rezultat neverovatnog ljudskog poduhvata na Južnom polu.

Sagrađena devedesetih, crkva je visoka petnaest metara i izgrađena u tradicionalnom ruskom stilu. Napravili su je stolari iz Altajske regije u Rusiji.

Njene delove prvo su kamionom prebacili za Kaljinjingrad, pa brodom prevezli do Ostrva Kralja Džodrža, gde je potom sastavljena.

U crkvu može da stane trideset vernika.

Crkva svetog Maksima Ispovednika u Gruziji

crkva-svetog-maksima
Foto: AP/Shakh Aivazov

Među najzanimljivijim lokacijama na kojima se mogu naći pravoslavne crkve na svetu, svakako je Katski stub, jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija u Gruziji visoka 40 metara.

Na samom vrhu ove krečnjačke formacije nalazi se crkvica koja je sagrađena pre više od hiljadu godina.

Lokalno stanovništvo dugo je verovalo da je Katski stub simbol plodnosti i nadali se da će uspinjanjem na njegov vrh muškarci imati priliku da se bliže usretnu sa nebeskim silama.

Crkva je napuštena početkom srednjeg veka, a njeni ostaci ponovo su otkriveni tek 1944. Obnovljena je devedesetih, a do nje se sada dolazi starim merdevinama u steni.

Manastir Sumela u Turskoj

manastir-sumela
Foto: Profimedia

Smešten na strmoj litici na oko 1.200 metara nadmorske visine, Sumela manastir već više od hiljadu godina privlači vernike grčke pravoslavne crkve u Trabzon regiju u Turskoj.

Manastir je posvećen Bogorodici i izgrađen kako bi u njemu bila smeštena njena ikona za koju se veruje da ima čudotvorne moći.

Budući da je služio samo kao muzej, tursko Ministarstvo kulture i turizma je u avgustu 2010. godine prvi put posle 88 godina dozvolilo da se u manastiru održi bogosluženje na Veliku Gospojinu.

Ipak, 2015. Sumela je zatvoren za posetioce iz bezbednosnih razloga, jer je postojala opasnost od odrona u njegovoj okolini.

Projekat restauracije počeo je u februaru 2016. tokom kog su obavljena i geotehnička istraživanja i ojačavanje stena. Prva faza projekta završena je u proleće 2019. a od jula 2020. ponovo je otvoren za javnost.

Manastir Svete Trojice u Meteorima

manastir-svete-trojice-meteori
Foto: AP/Oliver Koenig

Šest vekova star Manastir Svete Trojice u Grčkoj jedan je od najčešće fotografisanih manastira iz skupine Meteori u Grčkoj. Sa njega se pruža fantastičan pogled na obližnji gradić Kalambaku.

Svetsku slavu stekao je 1981. Tada su u njemu snimane ključne scene za film o Džejmsu Bondu “Samo za tvoje oči”, u kom su igrali Rodžer Mur, Kerol Buke, Džulijan Glover i drugi.

U tom filmu, bogomolja je “glumila” Manastir Svetog Kirila i mada je filmska ekipa dobila dozvolu Ministarstva kulture da snima scene i u njegovom enterijeru, monasi su se tomo oštro protivili.

Na posletku, produkcija je primorana da napravi novi set koji podseća na manastir na jednoj obližnjoj litici.

Mar Saba manastir kod Vitlejema

pravoslavne-crkve-manastir-saba
Foto: Profimedia

Grčki pravoslavni manastir Mar Saba koji se nalazi na oko 20 minuta vožnje od Vitlejema, uklesan je u stenu. Monasi u njemu žive načinom života koji se nije menjao još od vremena cara Konstantina.

Kao jedan od najduže naseljenih manastira u hrišćanskom svetu, ovaj manastir bio je ključan za formiranje pravoslavne doktrine. U njemu su živeli čuveni Jovan Damaskin, kao i braća Teodor i Teofan.

Tu je ustanovljen i prvi manastirski Tipik, kojim su postavljeni temelji liturgije kako za pravoslavnu, tako i za katoličku crkvu.

Prema legendi, prilikom drugog Hristovog dolaska, upravo u Mar Sabi će se služiti Božanstvena liturgija, kao u poslednjem bastionu autentičnog hrišćanstva.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno