20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaPutovanjaU ovom drevnom gradu bogate istorije prave najbolju vegeterijansku hranu

U ovom drevnom gradu bogate istorije prave najbolju vegeterijansku hranu

Varanasi je naselje koje živi skoro 4.000 godina, a poznato je po tome što se smatra jednim od najstarijih gradova na Zemlji. Varanasi je simbol vere i spasenja za oko 1,2 milijarde Indusa.

Mnogo je razloga da posetite ovaj grad, a danas, pored bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, nudi jedinstvenu gastronomsku scenu.

Prema mnogima, tamo se priprema najbolja vegetarijanska hrana na svetu, piše TU Magazin.

Šiva osnivač Varanasija

Prema predanju, Šiva ili Veliko božanstvo, osnovao je Varanasi u drevnim vremenima. Imajući u vidu da ga Hindusi smatraju vegetarijanskim Bogom, jasno je da su stanovnici izabrali da to poštuju. Ne jedu ništa što ima veze sa životinjama.

Vera je toliko jaka da ne piju ni vodu ako je u kući gde su, na primer, kuvali jaja, a kamoli gde su pripremali meso.

varanasi-2
Foto: Unsplash

Ipak, kuvari iz celog sveta pronalaze inspiraciju u njegovom kulinarskom nasleđu reinkarnirajući njegove ukuse u svojim restoranima.

Indija je zemlja u kojoj ima zaista mnogo ljudi, a obroci bez mesa su sveprisutni u rutini života.

Ono što vegetarijansku kuhinju Varanasija čini tako zanimljivom jeste to što su svi specijaliteti direktno pod uticajem snažne duhovnosti.

Može i bez mesa

Vegetarijanski meni je zasnovan na svetim principima i pridržava se najstrožih standarda vegetarijanstva koje propisuje religija.

Kao takav, zabranjuje, osim mesa, upotrebu crnog i belog luka u kuvanju, za koje se veruje da, između ostalog, povećavaju bes, agresiju i anksioznost.

Jesti meso kod kuće je nezamislivo, smatraju stanovnici Varanasija.

Prioritet je hrana koja obećava spasenje jer svi veruju da bi ljudske duše patile kao one koje smo ubili za hranu. Meso izaziva neke nezdrave sklonosti, što otežava ljudima da se koncentrišu i dobro rasuđuju.

Specijaliteti Varanasija uključuju jela od povrća (sabji), variva od povrća (dhal), punjene parate, pržene samose, razne salate sa jogurtom (raita), začinjeni indijski krompir (aloo dum) i druga jela vrlo čudnih naziva.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno