22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiBiznisNemački poslodavac traži 20.000 radnika i nudi bonus dobrodošlice do 3.000 evra

Nemački poslodavac traži 20.000 radnika i nudi bonus dobrodošlice do 3.000 evra

Nakon što je poslednjih godina banka Komercbanka u Nemačkoj ukinula mnogo radnih mesta, sada traži 20 hiljada novih radnika.

Nakon godina restrukturiranja, uključujući ukidanje hiljada radnih mesta, Komercbanka u Nemačkoj sada zapošljava nove radnike u velikom broju.

Do 2034. banki će verovatno trebati nešto manje od 20 hiljada novih radnika, rekla je direktorka ljudskih resursa za nemačke medije.

– Biće vrlo teško pronaći dovoljno osoblja na trenutnom tržištu rada – rekao je menadžer koji u Komercbanci radi od januar 2023. godine, prenosi Tportal.

Bonus od 1.500 evra

U istočnoj Evropi banke sada isplaćuju bonuse za nove radnike koji iznose između 1.000 i 3.000 evra. U Nemačkoj bonus za svakog novog radnika iznosi 1.500 evra.

– U idućih deset godina, mnogi ‘baby boomeri’ koji rade u našoj banci će otići u penziju. Tome se dodaje prirodna fluktuacija, koja će se povećavati – rekla je direktorka ljudskih resursa.

– Kako ne bi smanjivali poslovanje, svake godine moramo da zaposlimo oko 2.000 novih radnika – otprilike polovinu njih u Nemačkoj, a drugu polovinu na lokacijama u inostranstvu kao što su Lođ, Prag, Sofija i Kuala Lumpur. To je jedini način na koji možemo da održimo planirani broj radnih mesta s punim radnim vremenom, koji ostaje konstantan na oko 36 hiljada u celoj grupaciji – objasnila je.

Hitno traže radnike

Od preuzimanja posrnule Dresdner banke usred finansijske krize 2008, Komercbanka je primarno usmerena na mere štednje i otpuštanje osoblja.

Nedugo nakon što se pridružio Komercbanci, glavni izvršni direktor Manfred Knof, koji je na dužnosti od početka 2021, najavio je smanjenje za 10 hiljada stalnih radnih mesta širom sveta.

– Proteklih 15 godina karakterišu nas programi smanjenja broja radnika. Od preuzimanja Dresdner banke 2008, jedno restrukturiranje sledilo je drugo – rekla je direktorka.

– Sada se krećemo u potpuno drugom smeru. Moramo privući puno ljudi koji su na tržištu rada – i to velikom brzinom – dodala je.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno