24.5 C
Novi Sad
16.04.2024.
NaslovnaMagazinArhitekte stručnom selekcijom odabrale najlepši grad na svetu i relativno nam je...

Arhitekte stručnom selekcijom odabrale najlepši grad na svetu i relativno nam je blizu

Venecija je po izboru arhitekata izabrana za najlepši grad na svetu. Oni su do tog rezultata došli koristeći posebni kriterijum koji se zove zlatni presek.

Reč je o matematičkom pojmu koji se često koristi u (istoriji) umetnosti kao kompozicijski zakon u kojem se manji deo prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618.

Zlatni presek (ili rez) postao je ideal naročito za vreme renesanse. Tada su umetnici i naučnici težili savršenstvu u kompozicijama. I danas se smatra najsavršenijim presekom u prirodi.

Navikli smo da slušamo o zlatnom rezu u moderno doba u kontekstu estetike, na primer ljudskog lica.

Međutim, postoji i udruženje arhitekata koje se bavi zlatnim rezom u arhitekturi, piše Nova.

Na stranici Online Mortage Advisor objavili su svoju studiju u kojoj su proučavali istorijske gradove širom Velike Britanije, ali i ostatka sveta. Proučavali su i najpoznatije zgrade i arhitekturu gradova.

Izračunali su proporcije najdužih i najkraćih veličina i njihovih dimenzija. Uporedili ih sa zlatnim presekom i zaključili da je, prema postotku u kojem se lepota gradova podudara sa zlatnim rezom, s 83.7% najlepši grad u Britaniji – Čester, a slede ga London, Belfast i Liverpul.

Onda su se bacili na malo zahtevniji zadatak. Pronaći „najlepši grad na svetu“.

Naravno, lepota je u oku promatrača i ovo treba uzeti kao zabavnu statistiku, ali svakako zanimljivu.

Međutim, titulu najlepšeg grada s postotkom podudarnosti sa zlatnim rezom odnela bi Venecija s 83.3%. Slede je Rim, Barselona i Prag.

U top 10 gradova ušli su još jedni naši susedi, a to su Mađari sa svojom prelepom prestonicom Budimpeštom koja je zauzela 7. mesto.

Da li ste znali da se u blizini Venecije nalazi sablasno ostrvo Povelja koje je važilo za čekaonicu smrti i poligion za jezive eksperimente?

 

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno