5.1 C
Novi Sad
18.04.2024.
NaslovnaPutovanjaNajlepši evropski grad u koji niko ne ide ima 12 reka, 21...

Najlepši evropski grad u koji niko ne ide ima 12 reka, 21 ostrvo i u njemu žive stotine patuljaka

Vroclav je grad u Poljskoj magične lepote, ali ne toliko poznat turistima.

– Ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet neverovatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete videti, ovo mesto je zaista savršeno – otkriva Robert Dacešin u svom videu o poljskom gradu Vroclavu.

vroclav-poljska (1)
Foto: Unsplash

Nepravedno zanemaren

Putovanja s putopiscem Robertom Dacešinom su uvek slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja.

Ovoga puta je odlučio da svoje pratioce odvede u, kako kaže, „najlepši evropski grad u koji niko ne ide“, piše punkufer.hr.

– Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najlepših – kaže Robert o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobegne ispod radara.

– Ako volite da putujete, pretpostavljam da imate određen putničke destinacije koje su na vrhu vaše liste. Ako mene pitate, od destinacija na kojima još nisam bio a koje bih želeo da posetim su Peru, Filipini i Južnoafrička Republika, te još neke destinacije – počeo je Robert.

No, postoji i čar u nepoznatom.

– Ono što iskreno najviše volim je kada bez nekog posebno plana i spletom nekih životnih završim na nekom mestu o kojem i ne znam mnogo, a za koje se kasnije ispostavi da bude neko od najlepših mesta koje ćete ikada vidjeti. Baš to mi se desilo u Vroclavu.Trećem po veličini gradu u Poljskoj – rekao je.

vroclav-poljska-2
Foto: Unsplash

On je otkrio zašto ga je Vroclav toliko oduševio.

– Iako sam ranije od pojedinih prijatelja tokom studija u Bratislavi slušao koliko je grad lep, tek kada dođeš ovde uveriš se u to. Stoga ljudi, ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet neverovatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete videti, ovo mesto je zaista savršeno – otkriva Robert.

U njegovom video-putopisu možete videti predivne kadrove tog grada u Poljskoj, ali i saznati neke zanimljivosti.

Reke, ostrva i mostovi

Vroclav ima čak 12 reka, 21 ostrvo i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj. Ako ne i šire.

Stari grad jedan je od najlepših u Evropi.

Robert je svoje pratioce vodio od lepe zgrade Skupštine s neobičnim satom, do katedrale s koje puca predivan pogled na grad.

Vroclav i njegovi neobični stanovnici

U šetnji gradom možete videti i stotine neobičnih stanovnika. Skulpture patuljaka koji podsećaju na neka prošla vremena.

– Patuljci su nas zasmejavali u tim teškim vremenima, i to je bila cela ideja. Prikazati apsurdnost situacije i podstaći ljude da prestanu da se boje – izjavio je poljski novinar Arkadius Forster za BBC.

vroclav-poljska-3
Foto: Pixabay

Naime, oko tridesetak kipova postavljeno je početkom 2000-ih. Sve je počelo s jednim kao spomenikom Narandžastoj alternativi.

Reč je o poljskom anti-komunističkom pokretu začetom 1980-ih godina.

Jedno od nezaobilaznih mesta je i gradska pijaca na kojoj možete osetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete. Pa i naučiti ponešto poljskog, zaključio je Robert.

Pogledajte njegov prilog:

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno