24.5 C
Novi Sad
16.04.2024.
NaslovnaVestiBiznisItalijani štite svoj parmezan uz pomoć mikročipova

Italijani štite svoj parmezan uz pomoć mikročipova

Italijanski parmezan poznat je širom sveta, a Italijani su sada odlučili da zaštite taj proizvod od falsifikovanja.

Udruženje koja nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana Parmiđano Ređiano Konzorcium, pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira.

Njihovo rešenje je da u njega dodaju mikročipove.

Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetaće se u nalepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, piše Gardijan, a prenosi Capital.

Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati. Ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i pravi ih američka kompanija P-Chip Corporation.

Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg veka, dobio je status zaštićene oznake porekla (PDO) u EU 1996. Prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na severu Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija.

Pored toga, kolutovi sira, koji su u proseku teški 40 kilograma, moraju da sazrevaju najmanje 12 meseci u planinskom području. Stručnjaci ih testiraju dve godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli.

Status PDO daje se namirnicama “proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umeća”. Pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.

S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cenama.

To ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dve milijarde dolara.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno