20.6 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaVestiDruštvoPreminuo čuveni srpski dečji psihijatar Svetomir Bojanin

Preminuo čuveni srpski dečji psihijatar Svetomir Bojanin

Najpoznatiji i najcenjeniji dečji psihijatar profesor doktor Svetomir Bojanin preminuo je u 91. godini, saopštio je Centar za logopediju i ranu intervenciju – dr Nestorov, čiji je dugogodišnji saradnik bio prof. Bojanin.

Ostaće upamćen po izuzetnom pristupu deci, po tome što se uvek zalagao za nenasilne metode discipline i ljubav isticao kao najmoćniju vaspitnu metodu, piše Nova.

“Batina nije iz raja izašla, nju su iz raja oterali”, govorio je dr Bojanin.

Rođen je 1932. godine u Bolmanu, u Baranji. Stručna javnost ga poznaje, pored ostalog, i kao profesora koji je uveo predmet neuropsihologija na Univerzitet u Beogradu i predavao ga na Defektološkom i Medicinskom fakultetu. Autor je i koautor dva univerzitetska udžbenika i više stručnih monografija iz oblasti psihijatrije razvojnog doba.

Šira javnost ga je upoznala kao autora knjige “Škola kao bolest” u kojoj je iskazao svoje stavove o neprikladnom odnosu savremene škole prema mentalnom zdravlju dece i omladine koja ih pohađa.

Posle analize promena u ovoj oblasti proteklih deset godina, i uvida da se kriza savremene škole ubrzano produbljuje, profesor Bojanin u knjizi “Tajna škole”, kao odgovor na ovaj izazov, predstavlja široj javnosti jedan model škole kakva bi ona trebala da bude, kao i celovitu analizu stanja u savremenom, pre svega domaćem, školstvu.

On smatra da je u sadašnjem trenutku neophodno razvijati vannastavne aktivnosti u školi i time ovu instituciju učiniti središtem društvenog života učenika koji je pohađaju.

Dnevna bolnica za decu u Institutu za mentalno zdravlje (IMZ) u Beogradu od 2012. godine nosi ime našeg čuvenog dečjeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina.

Ova bolnica počela je rad 1998. godine i namenjena je dijagnostici i tretmanu dece uzrasta od 3 do 12 godina koja ima problem sa složenim razvojnim i emocionalnim problemima.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno