26.2 C
Novi Sad
16.04.2024.
NaslovnaVestiDruštvoVeliki uspeh srpskih hirurga: Na VMA uspešno transplantirane rožnjače dvojici pacijenata

Veliki uspeh srpskih hirurga: Na VMA uspešno transplantirane rožnjače dvojici pacijenata

Transplantacija rožnjaće na VMA uspešno je izvršena dvojici pacijenata!

U Vojnomedicinskoj akademiji u utorak, 31. oktobra 2023. godine dvojici osiguranika Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika uspešno su transplantirane rožnjače.

Dve operacije perforativne keratoplastike protekle su uredno zahvaljujući pre svega humanosti i saglasnosti članova porodice donora, takođe vojnog osiguranika, a zatim i koordinaciji različitih medicinskih timova VMA.

Postoperativni tok kod oba pacijenta kojima su u VMA transplantirane rožnjače ide po planu uz primenu odgovarajuće terapije.

– Iako operacija transplantacije rožnjače vremenski ne traje dugo, prethode joj različite pripreme. I doniranog tkiva, ali i primaoca. Neophodno je prvenstveno ispitivanje uslova da eksplantirano tkivo po svim kriterijumima može da se transplantira. Zatim je važno i postojanje Očne banke VMA kako bi se čuvanjem tkiva u adekvatnim uslovima dobilo na vremenu radi analize i pripreme pacijenata-primalaca tkiva za opštu anesteziju – navodi se u saopštenju ove ustanove.

Takođe, kako kažu, na Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju VMA urađene su sve procene i ispitivanja radi isključenja transmisivnih bolesti i slično.

Prioriteti vojni osiguranici

U VMA – jedinoj vojnozdravstvenoj ustanovi tercijarnog tipa, prioritet za ovu vrstu operacije imaju vojni osiguranici do momenta formiranja jedinstvene republičke liste za transplantaciju rožnjače od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

– Primalac očnog tkiva, u ovom slučaju rožnjače, ne može da bude osoba koja ima oboljenje koje karakteriše teški stepen suvoće očiju, Stivens-Džonsonov sindrom, izraženu neovaskularizaciju rožnjače, jer se kod tih pacijenata može očekivati odbacivanje transplantata – dodaju.

Za sve pacijente koji žele da se operišu na Vojnomedicinskoj akademiji, a nisu vojni osiguranici, postoji poseban cenovnik VMA.

Indikacije za transplantaciju rožnjače

Indikacije za transplantaciju rožnjače u našoj zemlji, odnosno za najčešće izvođenu optičku, perforativnu keratoplastiku su pseudofakna bulozna keratopatija, distrofije rožnjače, keratokonus, Fuksova endotelna distrofija, leukom (veliki ožiljak na rožnjači), različite degeneracije rožnjače i drugo.

Kako navode, Klinika za očne bolesti zajedno sa drugim organizacionim celinama VMA materijalno je i kadrovski potpuno osposobljena za izvođenje ove složene transplantacione procedure.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno