20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaVestiDruštvoPočeo upis prvaka

Počeo upis prvaka

Ministarstvo prosvete obaveštava roditelje, kao i druge zakonske zastupnike budućih đaka prvaka da je počeo upis u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno, kao i svake godine, traje od početka aprila do kraja maja.

Ministar prosvete Branko Ružić poželeo je svim budućim prvacima dobrodošlicu u škole, a roditeljima poručio da su se Ministarstvo na čijem je čelu i Vlada Srbije potrudili da sam proces upisa olakšaju time što je digitalizovan.

Prema njegovim rečima, cilj je da se omogući roditeljima da im fokus bude na deci i njihovoj pripremi, a ne na prikupljanju dokumentacije, uverenja i slično.

On je dodao da je osnovno obrazovanje obavezno i da u školama ima dovoljno mesta za sve prvake.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Upis prvaka u prvi razred za školsku 2023/2024. godinu, obavezan je za svu decu rođenu u periodu od 1. marta 2016. godine do 28. februara 2017. godine. Za prevremeni upis mogu se prijaviti i deca rođena od 1. marta do 1. septembra 2017. godine.

Roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici i ove godine mogu da zakažu termin za testiranje i upis deteta u prvi razred elektronskim putem na portalu eUprava pokretanjem usluge eZakazivanje.

Ova usluga je dostupna na srpskom, kao i na jezicima nacionalnih manjina i roditelj nije u obavezi da podnosi nijedan dokument, izuzev izveštaja lekara ukoliko je lekarski pregled
obavljen u privatnoj ambulanti.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, a sa dostavljenim dokazom o zdravstvenom pregledu deteta.

65.000 dece spremno za upis

Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole, a može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev koji su roditelji podneli do 1. februara.

Škola je dužna da obavesti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.

Više od 65 hiljada dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2023/2024. godini. To je neznatno više u odnosu na prethodnu godinu.

Broj redovnih matičnih osnovnih škola u obrazovnom sistemu je 1.148 osnovnih škola.

Izvor: Nova.rs.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno