22.3 C
Novi Sad
27.07.2024.
NaslovnaVestiMuzej automobila u Beogradu se iseljava, vredni oldtajmeri biće rasuti po privatnim...

Muzej automobila u Beogradu se iseljava, vredni oldtajmeri biće rasuti po privatnim garažama

Danas je u Beogradu počelo iseljavanje Muzeja automobila. Vredna kolekcija klasičnih i retkih vozila nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića biće, kako je navedeno, raseljena po privatnim garažama.

Na osnovu Zakona o restituciji, zgrada muzeja vraćena je vlasnicima i kolekcija će biti rasuta po Beogradu.

– Kompletna zbirka muzeja biće rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima. Najveći problem u procesu iseljenja predstavlja bogata dokumentacija muzeja jer nemamo ideju gde da je smestimo – istakao je Petković.

Petković naglašava da je poslao dopis Gradskom sekretarijatu za kulturu ali kako ističe nije “dobio povratnu reakciju”.

– Nadam se da ćemo zajedno naći rešenje za kolekciju našeg muzeja – dodao je Petković.

Zgrada koju koristi Muzej automobila izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža, Centralna garaža, u gradu, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

Spomenik kulture od 1994. godine

Objekat je od 1994. godine proglašen spomenikom kulture pod nazivom Moderna garaža.

Najstariji automobil u kolekciji muzeja je „maro-gardon, Francuska, iz 1897. godine, vozilo na tri točka, drvene karoserije (jasen), sa sedištem za dve osobe.

Kolekcija obuhvata originalne i restaurisane automobile među kojima se ističu: “ford” iz 1902, “lanča lamda” iz 1925, “sitroen B10” iz 1926, “bjuik 28-58 opera kupe” iz 1928, “škoda R6” i “aero 10” iz 1929, “alvis” iz 1930, BMV 327/328 iz 1938, “rover 14″…

Muzej poseduje raznu prateću opremu i dokumenta poput točkova, truba, fenjera, radioaparata, alata, vozačkih dozvola, postera, trgovačkih reklama, registarskih tablica, prvih saobraćajnih propisa i zakona.

U Muzeju se nalaze i zbirka fotografija, dokumentacije o starim alatima i opremi, kao i biblioteka i videoteka sa više hiljada naslova.

Ko je bio Bratislav Petković?

Bratislav Braca Petković bio je pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije od 2012. do 2013. godine. Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile.

Rođen 1948. godine u Beogradu, diplomirao je 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, koja su igrana na beogradskim pozorišnim scenama, a od kojih su pojedina ekranizovana.

Poznat je i vlasnik najstarije poslastičarnice u Beogradu. Njegov otac je Bogdan Petković bio je poslastičar.

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. godine i Zlatnog beočuga za doprinos kulturi za 2001. godinu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno