16.7 C
Novi Sad
20.05.2024.
NaslovnaVestiMuzej automobila postaje zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike

Muzej automobila postaje zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike

Muzej automobila postaće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, saopšteno je danas iz Ministrstva kulture i informisanja.

Kako se u saopštenju navodi „potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa direktorom Muzeja automobila Beograd Bogdanom Petkovićem i naslednicima, kao i direktorom Muzeja nauke i tehnike Zoranom Levićem.

Na sastanku je dogovoreno da Muzej automobila postane zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara.

U cilju realizacije ovog dogovora, sledeće sedmice Ministarstvo kulture, Muzej automobila i Muzej nauke i tehnike potpisaće sporazum.

Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a ministar kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike u bliskoj saradnji radiće na iznalasku najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji popis je u toku.

Kako je želja direktora Muzeja i članova porodice Petković da Muzej bude u nadležnosti Republike Srbije, Ministarstvo kulture predložiće Vladi Republike Srbije nakon potpisivanja ugovora takvu odluku.

Ministarstvo kulture sa dva muzeja ulaže napore u cilju pronalaženja rešenja za trajni izlagački prostor za očuvanje i izlaganje očima javnosti ove vredne i značajne zbirke.

Muzej nauke i tehnike, nakon dostavljenog popisa, izdaće i rešenje o utvrđivanju zbirke za kulturno dobro.“ navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno