20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaVestiKako se slavi srpska Nova godina? Veselo na trgovima širom Srbije

Kako se slavi srpska Nova godina? Veselo na trgovima širom Srbije

Nova godina po julijanskom kalendaru dočekuje se svečano širom Srbije – na trgovima, u restoranima, a mnogi slave u svojim domovima u krugu porodice.

Srpska pravoslavna crkva i vernici, ali i druge crkve i narodi koji poštuju julijanski kalendar, obeležavaju početak nove 2024. godine, a širom Srbije tradicionalno je organizovan doček.

U prestonici će na Trgu republike Beograđani i gosti glavnog grada Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekati uz Sašu Matića i Teu Tairović.

U “Beogradu na vodi” za ponoć je najavljen multimedijalni spektakl, laserski šou i vatromet.

Time se i završava manifestacija “Beogradska zima” tokom koje je organizovano 60 koncerata na čak pet bina.

Doček u Gračanici

I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pravoslavni vernici obeležavaju smenu dveju godina po julijanskom kalendaru.

Gračanica je najveća srpska sredina u delu Kosova južno od reke Ibar, a tu je organizovana najveća proslava ispraćaja stare i dolaska Pravoslavne nove godine.

Večerašnjom proslavom organizovanom na otvorenom, Srbi u Gračanici nastavljaju tradiciju i šalju poruku da su u njihovim životima duboko utkane vrednosti hrišćanstva, pravoslavne vere i kosovskog zaveta, sa opstankom na Kosovu kao suštinskom porukom, bez obzira na višedecenijske izazove, previranja i stradanja.

“Nadamo se da ćemo imati veliki broj meštana iz naše opštine, ali i šire ovde i da ćemo zajedno uz dobru hranu, vola na ražnju, i tradicionalno kuvano vino i domaću rakiju se svi dobro zabaviti”, kaže Sandra Đokić, direktorka Turističke organizacije Gračanica.

A za dobar provod u Gračanici zaduženi su Sloba Vasić i Lena Čolak, kao i lokalni bend i di-džej. U ponoć biće i tradicionalni vatromet.

Čačani Pravoslavnu novu godinu dočekuju uz Bregovića i “gosta iznenađenja”

Čačane će u Novu godinu po julijanskom kalendaru uvesti Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, ali tu je i “gost iznenađenja”.

“Najluđa noć sa Goranom Bregovićem i njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane. Gost iznenađenja više nije iznenađenje, sada je već to objavljeno. To je Tifa. Naravno, prvi deo programa će biti kompozicije i muzika koju je Goran Bregović samostalno komponovao, a onda u drugom delu pesme Bijelog dugmeta”, kaže Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak.

Gosti su već stigli u Čačak, a svi smeštajni kapaciteti u tom gradu su popunjeni. U Čačak su stigli i gosti iz regiona, a tradicionalni su tu turisti iz Bugarske.

Doček i u Kraljevu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu

I u Kraljevu je organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru. Najpre je upriličen program za decu, a nakon toga nastupaju Nada Topčagić, Akapulko bend i trubači.

Kragujevčani će Pravoslavnu novu godinu dočekati na trgu uz nastup Van Goga, a Nišlije uz Amadeus bend.

I Novosađani će da više lokacija u gradu moći da dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Običaji za srpsku Novu godinu

Večeras se ne spava, a običaj je da se služe vruća rakija, kuvano vino i krofne
Pravoslavna nova godina slavi se u mnogim balkanskim zemljama.

Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji, a zanimljiva je činjenica da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, ali i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

Srbi su se, prema narodnim običajima, tradicionalno za Pravoslavnu novu godinu okupljali i igrali narodne igre, dok je tokom osmanske vladavine bilo zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gregorijanski “novi” kalendar je zvanično prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine objavljenom u prvom broju “Službenih novina” Kraljevstva SHS.

Tim zakonom predviđeno je da u celoj državi 15. januara prestaje da važi “stari” kalendar i počinje “novi”.

Prema običajnom kalendaru, večeras se ne spava, a običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Nova godina po julijanskom kalendaru u našem narodu se naziva i Srpska nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti

Nakon završetka Drugog svetskog rata, proslava Pravoslavne nove godine dugo godina je označavana kao težak nacionalni ispad, a ponovo je počela javno da se slavi od devedesetih godina prošlog veka.

Srpska nova godina dočekuje se uz vatromet i koncerte, sa sve većim brojem stranih turista.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno