23.4 C
Novi Sad
24.05.2024.
NaslovnaVestiPojavila se šuga u Zari? Građani prijavili osip na stomaku i leđima

Pojavila se šuga u Zari? Građani prijavili osip na stomaku i leđima

Šuga u Zari navodno se pojavila u Podgorici.

Nakon što su neki građani prijavili da su dobili šugu nakon nošenja gardarobe iz prodavnice Zara u crnogorskoj prestonici, u tu prodavnicu je upućena sanitarna inspekcija, potvrdila je podgoričkoj Pobjedi direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

Građani, piše Pobjeda, sumnjaju da su šugu dobili zbog nošenja gardarobe iz Zarine prodavnice, nakon čega im se pojavio osip na stomaku ili na leđima.

– Inspekciji je stigla inicijativa i dodeljena je sanitarnoj inspekciji. Kad se nadzor završi, obavestićemo javnost o utvrđenom stanju – kazala je Vujošević.

Pobjeda piše da je Institutu za javno zdravlje uputila pitanja ovim povodom, na koja čeka odgovor.

Za sada je, kažu, nezvanično potvrđeno da slučajeva šuge ima, ali da broj nije neuobičajen, prenosi Tanjug.

Šuga nije zaboravljena bolest

Šuga je zarazno oboljenje kože, prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom obolelog ili korišćenjem iste posteljine, odeće ili donjeg veša sa obolelom osobom.

Naime, oboljenju pogoduju loši uslovi življenja (zbijenost, neadekvatna higijena, loši socijalno-ekonomski uslovima, niska opšta i zdravstvena kultura).

Najčešća tegoba je svrab koji je najintezivniji noću.

Promene na koži mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osete tegobe četiri do šest nedelja posle kontakta sa obolelim. Osobe koje su već imale šugu mogu primetiti promene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do nedelju dana).

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno