4.5 C
Novi Sad
19.04.2024.
NaslovnaMagazin10 poruka Zorana Đinđića za koje Srbija nije bila spremna

10 poruka Zorana Đinđića za koje Srbija nije bila spremna

Citati Zorana Đinđića pokazuju da nije znao samo kako nešto da kaže, već i šta govori. Ovo su samo neke od misli po kojima ga pamtimo.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu ispred Vlade Srbije 12. marta 2003. godine. Za vreme njegovog mandata otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Važio je za velikog govornika, a atentat na njega doveo je do vanrednog stanja u Srbiji i policijske akcije „Sablja“ tokom koje je uhapšeno 11.665 osoba povezanih sa organizovanim kriminalom.

Ovo je 10 njegovih najpoznatijih citata:

1. Kada ne zveči – zapni!

“Srbija nema dovoljno novca i to će biti slućaj najmanje nekoliko narednih godina, a verovatno i kasnije. Ovaj nedostatak može se ublažiti samo višestrukim povećanjem uloge drugih faktora, kao što su lična energija, znanje, organizacija, brzina reagovanja. Jedini odgovor na manjak energije jeste – ubrzano kruženje energije.”

2. Preseci prosek

“Treba nam velika ideja i velika vizija, nešto što nas vodi napred, nešto što je veće od „business as usual“, veće od računica, od privrede, koja je za mene najvažnija stvar.”

3. Probudi se – u svakom smislu

“Da bi promene uspele, većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećanjem izuzetnog istorijskog trenutka, s osećajem nečeg velikog i vanrednog.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Zoran Đinđić (@zoran_djindjic)

4. Okači okove o klin

“Velikih promena nema bez velikih napora. Velikih promena nema bez novih pravila, kreativnosti i odlučnosti. Velike promene se ne događaju same po sebi, evolutivno, prerastanjem jednog sistema u drugi. One se događaju diskontinuitetom, lomljenjem okova i uspostavljanjem novih odnosa.”

5. Dobro naoštri testeru

“Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, ionako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena utrišiti na oštrenje testere, nego drva seći tupom mašinom.”

6. Ne veruj udvaraču

“Hirurg koji vas operiše nije vam baš simpatičan. Simpatičniji vam je onaj lekar koji vas uverava da ste u odličnom stanju, da operacija nije potrebna, da ćete ozdraviti pijući čajeve. Želim da ljudi uvažavaju moj rad, ne da me vole. Cilj mi je da se vlast u Srbiji meri po tome šta je od postojećih realnih šansi svojim trudom i veštinom iskoristila za zemlju, a ne po tome kako lepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namere ima.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Zoran Đinđić (@zoran_djindjic)

7. Ako kreneš u preticanje – dodaj gas

“Moto koji me vuče napred je – nikad se ne predaj. Ako kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono što smatraš da je ispravno, a ne ono što će većina da podrži. Poraze ne doživljavaj lično. Nikad se ne nerviraj zbog politike.”

8. Baci jastuk

“Nema spavanja. Ne možete vi da budete svetski prvaci, a da spavate. Spavajte pet, šest sati. Šta vam više treba da spavate. Spavaćete kad budete u penziji. Penzioneri mogu da spavaju. Ako niste u penziji nemojte da spavate. I to je dobro za liniju. Nema subota, nedelja, praznici. Ako hoćete da postignete neki veliki cilj, nema praznovanja. Nema ono – ima 170 slava u Srbiji godišnje. Slavićemo kada pobedimo. Ne možemo mi da pobedimo, a da u vreme treninga slavimo.”

9. Umoran si? Razmisli ponovo

“Nedostatak volje za mene nikada nije izgovor, a deficit energije ne mogu da prihvatim kao opravdanje. Mogu da prihvatim nedostatak novca, bolest, ali da neko ne može da radi 12-13 sati dnevno jer je umoran, ne mogu da prihvatim, jer znam da to nije tačno.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Zoran Đinđić (@zoran_djindjic)

10. Beži, ali u budućnost

“Danas znamo da je beg u budućnost ponekad neophodan kako bi nesrećna stvarnost uopšte mogla biti prihvaćena. Ponekad realno razmišljati znači ne prihvatati realnost u njenoj datoj formi, nego je projektovati u nešto bolje.”

Zoran Đinđić sahranjen je 15. marta u Aleji velikana, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. Iz Đinđićevih citata možemo i danas da izvučemo velike pouke.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno