18.4 C
Novi Sad
20.05.2024.
NaslovnaVestiSvetFrancuska zakonom zaštitila seoski način života: Ako vam smetaju neugodni mirisi, vratite...

Francuska zakonom zaštitila seoski način života: Ako vam smetaju neugodni mirisi, vratite se u grad!

Francuska je odlučila da zaštiti svoje farmere i njihov način života.

Zvuci domaćih i divljih životinja, nežni šapat vetra kroz bujne krošnje drveća, miris sveže obrađene zemlje, sveže pokošeno seno i procvetalo cveće…

Sve su to stvari koje život na selu čine zaista jedinstvenim iskustvom! Međutim, za one koji odluče da napuste urbanu svakodnevicu i presele se na selo, a do sada nisu bili upoznati sa intenzivnim mirisima i zvucima koje donosi seoski način života, ova životna promena može predstavljati značajan izazov.

Da je tako, potvrđuju brojne tužbe protiv farmera širom sveta. Međutim, jedna država je odlučila da im stane na kraj, piše Putni kofer.

Francuski parlament je upravo usvojio zakon koji ima za cilj da zaštiti poljoprivrednike od pritužbi suseda na buku ili smrad koji proizilaze iz poljoprivrednih aktivnosti.

Svrha ove inicijative je suzbijanje brojnih tužbi bivših stanovnika grada koji su kupovali kuće na selu i pritužbe na uslove “novog” načina života.

Sukob “urbanih i “ruralnih”

Francuska je dugi niz godina bila poprište napetosti između autohtonih seljaka i onih koji su se preselili iz urbanih u ruralna područja. U ovoj zemlji postoji trend rasta stanovništva iz urbanih sredina na selo.

Međutim, kada se ljudi usele, brzo počinju da izražavaju nezadovoljstvo zvucima kao što su kukurikanje petlova, lavež pasa, buka poljoprivrednih mašina ili miris stajnjaka.

Ova situacija je rezultirala stotinama tužbi širom zemlje, preopterećujući lokalne sudove.

Međutim, vlasti su odlučile da stanu na kraj ovim dugotrajnim sukobima i donele su novi zakon koji će obezbediti zaštitu seljaka u obavljanju tradicionalnih poslova.

Ovim potezom domaći sudovi će konačno moći da odahnu, jer će biti smanjen teret brojnih tužbi koje su do sada paralisale pravosudni sistem.

Kako prenose lokalni mediji, novi zakon predstavlja važan korak ka očuvanju seoskog načina života i verovatno će doprineti balansu između tradicije i savremenih promena.

– Predloženi zakon će okončati neopravdane tužbe protiv farmera koji su predani svom poslu i obezbeđuju hranu za sve nas. Ovo je predlog podržan zdravim razumom, autentičnim seoskim razumom – rekao je francuski ministar pravde na društvenoj mreži Ks.

Sudski sporovi i zakon koji garantuje mir poljoprivrednika

Pre nekoliko godina na naslovnicama je dominirao slučaj proizvođača mleka koji je bio prinuđen da komšijama plati 100.000 evra i renovira štalu, isključivo zbog pritužbi novopridošlih stanovnika na buku.

Takođe 2019. godine, sudski spor u kojem je odlučeno da petao po imenu Moris može da nastavi da kukuriče u zoru, uprkos žalbama komšija iz sela na malom ostrvu blizu francuske obale, privukao je pažnju međunarodnih medija.

Ova prelepa zemlja već ima zakone koji su stupili na snagu 2021. godine, sa fokusom na zaštitu „nasleđa francuskog sela“.

Međutim, najnoviji zakon ima specifičan cilj – želi da pruži dodatnu zaštitu postojećim farmama od stanovnika koji dolaze iz grada, piše France24.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno