20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaVestiSvetZbog rata u Sudanu ugrožen rezervat sa lavovima, ponestaje hrane, nema struje

Zbog rata u Sudanu ugrožen rezervat sa lavovima, ponestaje hrane, nema struje

Lavovi u Sudanu dele subinu tamošnjeg stanovništva.

Zbog žestokih borbi koje se vode u Sudanu, a prouzrokovale su haos i smrt više stotina ljudi, strahuje se i za sudbinu 25 lavova i ostalih životinja u rezervatu za divlje životinje nedaleko od Kartuma.

Zaposleni u toj ustanovi su izvestili da je nestalo struje kojom se napajaju sigurnosne ograde oko ograđenih prostora. Rezervatu nedostaje i hrane za velike mačke. Svakoj od njih dnevno treba od pet do 10 kilograma mesa.

U sukobima koji su 15. aprila izbili u glavnom gradu i širom Sudana između snaga lojalnih zapovedniku vojske Abdelu Fatahu al-Burhanu i njegovom zameniku, koji mu je postao suparnik Mohamedu Hamdanu Daglu, a zapoveda moćnim paravojnim snagama, dosad je smrtno stradalo više od 400 ljudi, a hiljade su ranjene.

Strahuje se da bi se nemiri mogli proširiti tom severoistočnom afričkom državom, i ranije jednom od najsiromašnijih na svetu.

– Prvo neka Alah zaštiti Sudan i narod Sudana – piše u saopštenju sudanskog Centra za spasavanje životinja, koji upozorava da je stanje i u utočištu postalo „kritično“.

Objavljeno je da više nemaju stalnog osoblja.

U rezervatu 25 lavoa

Rezervat je smešten oko sat vremena vožnje jugoistočno od Kartuma. Nalazi se nedaleko od vojne baze pored koje svakodnevno traju sukobi i puno je mrtvih.

U rezervatu je 25 lavova i mnoštvo ostalih životinja poput gazela, deva, majmuna, hijena i ptica.

– Zbog nestanka struje smo pod velikim pritiskom, a zalihe hrane i pića počinju da nam nestaju – navodi se u saopštenju i dodaje da im je jedno od dostavnih vozila ukradeno.

Nestanak struje predstavlja „stvarnu pretnju“. Za objekat je važna električna energija kojom se napajaju sigurnosne ograde oko ograđenih prostora.

Zaposleni su uputili apel u kojem „pozivaju sve zvaničnike i one koji mogu da pomognu da intervenišu što je pre moguće“.

Izvor: Agencije

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno