22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiSvetNajmanje 10 orka kitova zarobljeno u ledu kod Japana (VIDEO)

Najmanje 10 orka kitova zarobljeno u ledu kod Japana (VIDEO)

Najmanje 10 orka kitova zarobljeno je u ledu kod obale najsevernijeg japanskog ostrva Hokaido. Lokalni zvaničnici su saopštili da plovila ne mogu dovoljno da se približe životinjama debljine leda.

– Moramo da sačekamo da se led razbije i da kitovi tako pobegnu – rekao je jedan zvaničnik oblaske straže.

Grad Rausu, u blizini kog su uočene orke sa mladuncima, se nalazi na poluostrvu Širetoko u istočnom Hokaidu.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu priznala je Širetoko kao mesto svetske prirodne baštine. Na tom mestu živi veliki broj divljih životinja.

– Temperature su trenutno niske, što znači da je moguće da su orke ostale zarobljene između ploča leda – rekao je zvaničnik lokalne meteorološke kancelarije Kuširo.

Incident je usledio nakon što je 1. regionalni štab obalske straže u ponedeljak zabeležio velike količine leda. Sa niskim temperaturama koje se nastavljaju, verovatno će se proširiti površina pod ledom.

– Orke su veoma društvene životinje. Ako ostanu (u tom području) kao grupa da zaštite svoje mlade, mogu na kraju polako umirati od iscrpljenosti – rekla je Mari Kobajaši, profesor morske sisavosti na Univerzitetu za poljoprivredu u Tokiju.

U sličnom incidentu u Rausuu u februaru 2005. godine, veliki broj orka kitova je uginuo nakon što su životinje ostale zarobljene u ledenom pokrivaču.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno