Francuska salata odličan je izbor kao dodatak jelima. Pravi se lako, a u njenom savršenom ukusu svi će uživati.
Za vreme praznika nekome je ruska salata prvi izbor, dok neko više preferira francusku.
Ako ste u ovom drugom timu, ovaj recept će vas oduševiti.
Sastojci:
- 450 g smrznute mešavine graška i šargarepe
- 300 g krompira
- 200 g kiselih krastavaca
- so
- 360 g majoneza (4 kesice)
- ¼ kisele jabuke
- 2 kašike pavlake
- 1 kašičica senfa
- crni biber
- so
Francuska salata priprema:
Zamrznutu mešavinu povrća stavite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta dok se grašak i šargarepa ne skuvaju.
Istovremeno, u drugu posudu sa posoljenom hladnom vodom stavite krompir u koru da se kuva dok ne omekša. Važno je da se krompir kuva ceo u ljusci da se ne bi raspao.
Grašak i šargarepu ocedite i ohladite, a nakon što se krompir ohladi, oljuštiti koru i iseckajte na jednake komade.
Zatim iseckajte kiselu jabuku koja će salati dodati svežinu i dodati je u činiju sa seckanim povrćem.
Pomešajte majonez sa senfom, pavlakom, solju i biberom i dodajte u mešavinu povrća. Dodajte krastavce i sve lagano promešajte.
Kisela jabuka u francuskoj salati je veliki kontrast majonezu i bogatstvu kuvanog žumanca, iako je to i dalje prilično kontroverzna tema i neki ljudi ne žele da je tu stavljaju.
Da bi vaša francuska salata bila što bolja, sledite nekoliko saveta:
– Povrće je važno iseckati nakon kuvanja jer će manje upijati vodu i salata će biti ukusnija. Takođe, pazite da kocke budu iste veličine, odnosno što manje.
– Krompir skuvajte u ljusci, tako da manje upije vodu. Izaberite krompir srednje veličine i kuvajte ga oko pola sata do 45 minuta.
– Ako francusku salatu začinite biberom, koristite mleveni beli biber da se ne primeti u salati.
– Ako želite da omekšate salatu, dodajte dve do tri kašike pavlake. Međutim, ako želite još blaži ukus, dodajte pola seckane jabuke, prenosi Večernji hr.
Prijatno!
– U posebnoj posudi pomešati majonez, senf i kajmak i umešati u povrće.