6.1 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaMagazinReceptiTOP 5 najzdravijih vrsta hleba

TOP 5 najzdravijih vrsta hleba

Koji je najzdraviji hleb? Ako ste makar jednom postavili sebi ovo pitanje, ovaj tekst bi trebao da vam ponudi odgovore.

U prodavnicama postoji na desetine različitih vrsta hleba, i neki su bogatiji hranjivim supstancama od drugih.

Pisali smo vam i o banana hlebu.

Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Druge su napravljene od rafinisanih žitarica i obično sadrže dodate vitamine i minerale.

A evo koji je najzdraviji hleb.

Hleb od proklijalog celog zrna

Ovaj hleb se pravi od celih proklijalih žitarica, prenosi Healthline.

Pokazalo se da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranljivih materija. Proklijala zrna neće podići šećer u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe sa dijabetesom.

Pored toga, većina proklijalog hleba je bogata vlaknima i proteinima. Kao takvi, oni su zasitniji od rafiniranog hleba.

Hleb od kiselog testa

Kiselo testo se stvara procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije da bi hleb narastao. Fermentacija pomaže u smanjenju količine fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vezuju za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kiselo testo takođe može biti lakše svarljivo od drugih hlebova. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljenih hidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

Hleb od 100 odsto celovite pšenice

Cela zrna čuvaju celo zrno netaknuto, uključujući klice i mekinje.

Mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisna biljna jedinjenja.

Zbog toga cela žitarice, uključujući celu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranljivijim od rafinisanih žitarica, koje su obrađene da bi se uklonile mekinje i klice.

Ovseni hleb

Ovseni hleb se obično pravi od kombinacije ovsa, integralnog brašna, kvasca, vode i soli.

Pošto je ovas veoma hranljiva i povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima, ovseni hleb može biti zdrav izbor.

Ovas je posebno bogata vlaknima i korisnim hranljivim materijama, uključujući magnezijum, vitamin B1, gvožđe i cink. Vlakna koja sadrži ovas, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska.

Hleb od lana

Hleb od lana, koji se prvenstveno pravi od brašna od celog zrna i lanenog semena, jedan je od najzdravijih hlebova koji možete da jedete.

To je zato što su semenke lana veoma hranljive i nude brojne zdravstvene prednosti. Posebno su odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani.

Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti, prenosi N1 Zagreb.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno