11.1 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaKulturaFilm i TVNovogodišnji program u Srbiji pamti antologijske scene u kojima uživamo već 50...

Novogodišnji program u Srbiji pamti antologijske scene u kojima uživamo već 50 godina (VIDEO)

Novogodišnji program u Srbiji ima dugu tradiciju. Od 1973. do danas emitovani su brojni novogodišnji specijali koji se i danas rado gledaju.

Ako 2024. godinu dočekujete skromno, kod kuće, u krugu porodice i prijatelja, logično je da ćete bar nekoliko minuta gledati i novogodišnji program.

Taj program je rađen u vreme kada smo imali dva programa, crno-beli pa kolor TV, Čkalju, Gagu i Milenu. Sva sreća da danas imamo YouTube.

Čak i da vam se čini da previše romantizujemo vremena prošla, u tome nema ničeg lošeg.

Čkalja je davne 1973. godine na snimanju novogodišnjeg specijala „Obraz uz obraz“ imao samo jednu želju za dolazeću godinu – da ne bude gora od aktuelne. Ova rečenica je ove 2023. primenjivija nego ikada ranije.

Kada se nekada davno pojavio prvi televizor na ovim prostorima, 1938. godine na Jesenjem sajmu u Beogradu, novine su pisale: „Stigla je televizija, više niko neće moći da laže.“

Danas je televizija više zabava nego informacija, kao stvorena za 31. decembar i novogodišnji program koji počinje tačno u 20 sati.

A nekad, u vreme kada su svi mislili da TV ne laže – novogodišnji program bio je nekako svečan.

Serije, crtani filmovi, razne emisije, Mija, Čkalja, Gaga, Supermen, Boki Milošević, Biljana Ristić, Sedmorica mladih, Četiri skakonice…

TV stanica danas ima milion, a mi nismo sigurni koje sve kanale plaćamo u okviru pretplate, imaju svoj praznični program – koji je zapravo veoma sličan na svim televizijama i svodi se reviju folk i pop izvođača.

A nekad, kad su ljudi bili osuđeni na Radio-televiziju Beograd – bilo je drugačije, bilo je više humora i šaljivih vesti, šarenila, a pojedini celovečernji programi ostali upamćeni i danas.

TV Dnevnik

Novogodišnji TV dnevnik Jugoslovenske radio-televizije od pre tačno pedeset godina (31. 12. 1967). Kada pomislimo kako je Dušanka Kalanj divna, kao i taj duh jedinstva kog odavno više nema.

„U večitom strahu da ne ostanemo gladni za Novu godinu, već su svi prasići, ćurke i kiseli kupusi nestali iz kasapnica i sa pijačnih tezgi, Sarme se već krčkaju, podvarci su po rernama, vina na sigurnim mestima i sad nam još samo nedostaje svež hleb i, zna se, televizijski program. Jer, veselje nije vezelje bez televizije! Ima li slađeg provoda od krckanja praseće kožurice uz ’Obraz uz obraz’, ispijanja ’semijona’ uz stare gradske pesme ili dremuckanje uz posleponoćni vestern“, uvodne su reči teksta o snimanju novogodišnjeg specijala emisije ’Obraz uz obraz’ koji je objavljen u dodatku TV Novosti u decembru 1973. godine, a koji danas možemo pročitati zahvaljujući sajtu Yugopapir.

Obraz uz obraz

Trio Milena, Dragan i Čkalja za smeh do suza.

Među generacijama koje se sećaju prelaska u novi milenijum, čuvene „Traubisode“, legendarnog mjuzikla „Kosa“ i Vučka, maskote zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu (ne ovog aktuelnog), nalaze se i oni kojima zasigurno nije promakla emisije „Obraz uz obraz“.

Emitovana i snimana od 1972. do 1974, ova emisije doživela je brojne reprize, kao i svojevrstan nastavak godinama kasnije u vidu novogodišnjeg specijala.

U bogatoj arhivi TV programa, ostala su sačuvana čak tri specijala ove emisije, jedan iz 1974, jedan iz 1978. i jedan iz 1991. godine.

U režiji Zdravka Šotre, RTV Beograd je snimio 18 epizoda ovog šoua, a ono po čemu će svakako ostati upamćen jesu poznata lica plejade glumaca, pre svega Milene Dravić i Dragana Nikolića u ulogama voditelja, piše danas.rs.

Čkalja

„Kada god se snima emisija u kojoj učestvuje Miodrag Petrović Čkalja, svima prisutnima obezbeđeno je da se gotovo neprestano smeju.

Ne samo onome što Čkalja treba da odigra pred kamerama, nego njegovim upadicama, dosetkama i gegovima ’iza scene’, njegovim ’cakama’ na račun reditelja, kolega, kamermana“, piše danas.rs.

Sedmorica mladih

Ansambl Sedmorica mladih bio je jugoslovenski i srpski pop, rok i komičarski sastav iz Beograda.

Bili su jedna od najpopularnijih grupa na prostoru SFRJ, nastupali širom sveta i ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao sastav koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno. Ne rade od 1999. godine.

A evo čega smo se još setili:

Bolji život uvod u doček

Novogodišnja bajka za odraslu decu

Hit godine iz 1986.

Dva sata kvalitetnog programa iz 1994.

Novogodišnja čestitka

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno