22.8 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaKulturaFilm i TVPreminuo Veljko Bulajić, omiljeni reditelj Josipa Broza Tita

Preminuo Veljko Bulajić, omiljeni reditelj Josipa Broza Tita

Jedan od najpoznatijih reditelja bivše Jugoslavije, Veljko Bulajić, je preminuo u 97. godini.

Vest o njegovoj smrti Večernjem listu potvrdili su članovi njegove porodice.

Njegov film “Bitka na Neretvi” bio je nominovan za Oskara, prenosi Telegraf.

Veljko Bulajić rodio se 1928. godine, a detinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i deo školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije.

Još u mladosti se zanimao za kinematografiju, a Bulajić je upisao filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu.

Diplomirao je 1959. godine, asistirao velikim rediteljima kao što su Federiko Fellini i Vitorio De Sika, pa se vratio u bivšu Jugoslaviju, navodi se na njegovoj stranici na Wikipediji.

Kako se navodi, rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima “Kamen i more” i “Brod lutalica” (1953.), a 1959. realizuje prvi dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda” koji je prikazan na filmskom festivalu u Kanu.

Bulajićev legendarni film “Bitka na Neretvi” je daleko najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske legende Orson Vels, Franko Nero, Jul Briner, Sergej Bondarčuk.

Tu su bile i jugoslovenske zvezda Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film bio je nominovan za Oskara u Americi i osvojio je Zlatnu Nagradu na filmskom festivalu u Moskvi.

Promotivni poster za film izradio je slavni slikar Pablo Pikaso.

Španski slikar je u karijeri uradio samo dva filmska plakata – jedan za Bunjuelovog „Andaluzijskog psa“ iz 1929. godine, a drugi za „Bitku na Neretvi“ tačno četiri decenije kasnije.

“Bio sam i ostao u režimski reditelj”

– Bio sam i ostao u potpunosti režimski reditelj. Iza mene i mojih filmova je stajao lično maršal Tito. Svaki moj film je koštao koliko i 17 jugoslovenskih filmova. I te kako sam bio privilegovan i time se ponosim jer sam svojoj domovini Jugoslaviji i svom narodu donosio ugled i novac – govorio je Bulajić 2010. o „poziciji državnog reditelja“.

Ali, oko sebe je širtio i neke kontroverze.

Tako je uoči drugog kruga prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Crnoj Gori, pred izbornu ćutnju, podršku dao Milu Đukanoviću, objasnivši da je reč o “ istorijskoj ličnosti čiji je doprinos nezavisnoj Crnoj Gori nemerljiv“.

A mnogo pre toga, 2011. snimio je dokumentarni film „Konvoj Libertas“, po događaju s početka rata u Hrvatskoj kad je na incijativu hrvatskih udruženja, kulturnih institucija i pojedinaca probijena pomorska blokada Dubrovnika.

Bulajić, koji je i sam bio učesniok tog konvoja, filmom je podsetio na dramatičnu plovidbu sudionika konvoja brodom „Slavija“, praćenim brodovima i čamcima, koji su probili blokadu Dubrovnika 31. oktobra 1991, koji je do tada bio u potpunoj opsadi bivše Jugoslavenske ratne mornarice.

– „Konvoj ‘Libertas’ zaslužuje filmski spomen jer je deo hrvatske istorije, uzbudljiva priča iz vremena opsade Dubrovnika, kad je bilo nužno probiti blokadu grada i doneti mu duhovnu i materijaln

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno