20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaKulturaFilm i TV8 malo poznatih činjenica o kultnim filmovima Stenlija Kjubrika

8 malo poznatih činjenica o kultnim filmovima Stenlija Kjubrika

Stenli Kjubrik, jedan od najvećih režisera svih vremena, bio je perfekcionista. Zbog toga je snimio mali broj filmova, od kojih je većina bila nominovana za Oskara i Zlatni globus.

Međutim, jedinog Oskara u karijeri donelo mu je delo 2001: Odiseja u svemiru.

1. Spartak je snimljen za 167 dan

Spartak je istorijski film iz 1960. godine, baziran na istoimenoj noveli Hauarda Fasta.

Inspirisan je životnom pričom gladijatora Spartaka, vođe ustanka rimskih robova, poznatijeg kao Spartakov ustanak.

Budžet filma iznosio je 12 miliona dolara, zbog čega je bio najskuplje holivudsko ostvarenje tog vremena.

Studiju Univerzal doneo je najveći profit do Aerodroma, koji je snimljen deceniju kasnije.

2. Film Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu je zamišljen kao drama

Ova crna komedija se labavo zasniva na romanu Crvena uzbuna britanskog književnika Pitera Džordža, čija se radnja vrti oko paranoičnog generala vazduhoplovstva SAD, rešenog da uništi Sovjetski Savez.

Studio Kolambija pikčers je odabrao knjigu i Kjubrik je započeo prevođenje njenog najvećeg dela u scenario. Isprva je hteo da snimi dramu, ali je vremenom postao svestan komičnog tona čudne situacije u kojoj su se našli SAD i Sovjetski Savez.

Inače, postoji i jedan izuzetak: Strejndžlav se ne pojavljuje u romanu, već su ga stvorili Kjubrik i satirista Teri Sautern.

3. Film 2001: Odiseja u svemiru nastao je uz malu pomoć Karla Sejgana

Jedan od najvećih problema koje je Kjubrik imao tokom snimanja ovog filma, bio je prikaz vanzemaljskog života, koji je trebalo da bude u skladu sa njegovim apstraktnim idejama, ali i budžetom.

Zato se obratio za pomoć pioniru astrobiologije, Karlu Sejganu, autoru popularne knjige Kosmička veza: Vanzemaljska perspektiva iz 1973. godine, koji je na kraju bio zadovoljan rezultatom.

Ono što je takođe zanimljivo je činjenica da je fiilm pri premijeri trajao 160 minuta, ali je Kjubrik kasnije izrezao 20 minuta kako bi udovoljio kritičarima koji su prvobitnu dužinu smatrali preteranom.

4. Paklena pomorandža: Film koji je snimljen slučajno

Do filmske adaptacije romana Paklena pomorandža Entonija Burdžesa, došlo je sasvim slučajno. Ideja za to potiče od Terija Sauterna, a Kjubrik isprva nije bio zainteresovan za taj projekat.

Kasnije se predomislio i snimio ga preskočivši poslednji deo iz romana, u kojem je Aleks ostario i prerastao sociopatiju.

Zbog ovog ostvarenja Kjubriku su čak pretili smrću, pa je bio primoran da interveniše kod distributera kako bi bilo povučeno iz bioskopa.

5. Stiven King nije bio zadovoljan Isijavanjem

Oduvek sam se divio Kjubriku i stoga sam imao velika očekivanja u vezi s tim projektom. Međutim, bio sam veoma razočaran krajnjim rezultatom, rekao je Stiven King u intervjuu koji je dao za magazin Plejboj 1983. godine.

Kjubrika je čak nazvao čovekom koji previše misli, a premalo oseća. Inače, čuvena rečenica iz filma Evo ga Džoni preuzeta je iz slavnog uvoda za šou Džonija Karsona, a Nikolson ju je dodao na vlastitu inicijativu.

6. U većini scena iz filma Bari Lindon upotrebljeno je prirodno svetlo

Kjubrik je za podlogu ovog filma uzeo istoimeni roman Vilijama Mejkpisa Tekerija. Fotografija i tehnike osvetljivanja u njemu bile su inovativne.

Scene enterijera snimane su specijalnim kamerama s brzim sočivima (koristila ih je NASA), što je omogućilo da se mnoge od njih osvetle samo sa svećama.

7. Vinsent D’Onofrio se ugojio više od 30 kilograma zbog filma Bojevi metak

Zbog uloge koju je tumačio u ostvarenju Bojevi metak, glumac Vinsent D’Onofrio je obrijao glavu i ugojio se 32 kilograma. Time je oborio rekord koji je postavio De Niro u filmu Razjareni bik režisera Martina Skorsezea (ugojio se 30 kilograma), a drži ga i dan-danas. Ovaj film bio je zabranjen u Vijetnamu, zbog negativnog prikaza Vijetnamaca.

8. Širom zatvorenih očiju je film baziran na noveli iz 1926. godine

Snimanje ove drame iz 1999. trajalo je dve godine, a bazirana je na remek-delu Novela o snu austrijskog pripovedača i dramaturga Artura Šniclera.

Knjiga istražuje se*sualnu ambivalentnost srećnog braka i pokušava da izjednači važnost se*sualnih snova i neispunjenih očekivanja sa realnošću.

Inače, Širom zatvorenih očiju je poslednji film Stenlija Kjubrika, koji je objavljen svega nekoliko meseci nakon njegove smrti, piše Kafenisanje.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno