22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaKulturaBog je njih kaznio mojom rukom, a mene njihovim glavama: Ovako je...

Bog je njih kaznio mojom rukom, a mene njihovim glavama: Ovako je Laušević pričao o kobnoj noći 1993.

Ubistvo koje je Žarko Laušević počinio u Podgorici 1993. zauvek je promenilo život slavnog glumca. Taj krst nosio je do kraja svog života.

Veliku glumačku karijeru na duže vreme je prekinula tragedija od koje se glumac nikada nije oporavio, a o kojoj je iskreno pisao u tri knjige sa zajedničkim podnaslovom „Dnevnik jedne robije“.

Naime, on je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću usled tuče usmrtio dva mladića i ranio trećeg.

Laušević je 1994. godine u Crnoj Gori osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Dragora Pejovića i Radovana Vučinića i ranjavanja Andrije Kažića.

Zvanično tumačenje suda bilo je da je poznati glumac godinu dana ranije prekoračio nužnu odbranu od mladića koji su u podgoričkom kafiću napali njega i njegovog brata Branimira.

– Nisam izgovorio svoju završnu reč na ovom poslednjem suđenju. A hteo sam ponovo da kažem tim unesrećenim porodicama da shvate, ako mogu, koliko sam svestan zla koje sam im naneo, tragedije koju su doživeli i koju doživljavaju – rekao je on medijima pre nego što je otišao u inostranstvo, prenosi „Politika“.

– Znam da bol ne čuje, ali ne bi bilo od mene srećnijeg čoveka na kugli zemaljskoj da se to nije desilo, da sam mogao drugačije… U crkvi uvek upalim tri sveće: za oca i njih dvojicu. Mora biti da smo nešto teško zgrešili sva trojica. I njih dvojica i ja, pa nas je Bog tako sastavio: da njih kazni mojom rukom, mene njihovim glavama… – dodao je Laušević.

U zatvoru proveo četiri i po godine

Suđenje Lauševiću ovime nije bilo okončano: 1996. mu je kazna smanjena na trinaest, a naredne, 1997. na četiri godine zatvora.

Nakon što je odležao nešto više od četiri i po godine, Laušević izlazi na slobodu 1998, međutim, Vrhovni sud Crne Gore poništava poslednju presudu i glumca 2001. godine pravosnažno osuđuje (ponovo) na trinaest godina zatvora.

Trećeg jula 2009. godine je saopšteno da je Žarko Laušević uhapšen u SAD jer je tamo boravio bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji, po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu.

Ipak, 14. septembra sud u Njujorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Lauševića je 2011. godine pomilovao tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić, na osnovu bilateralnog sporazuma između Srbije i Crne Gore koji predviđa da osuđeni izdržava kaznu u zemlji čiji je državljanin.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno