22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaKulturaTragična sudbina Žarka Lauševića: Čovek koji je ubio nikada više ne može...

Tragična sudbina Žarka Lauševića: Čovek koji je ubio nikada više ne može biti slobodan

Žarko Laušević preminuo je u 63. godini, objavila je njegova porodica. Slavni glumac iza sebe je ostavio brojne velike uloge. Osim glume, njegov život obeležila je i velika tragedija.

Biografija

Žarko Laušević je na filmu debitovao 1982. godine, ulogom u filmu “Progon”. Takođe, ostvario je značajne uloge u filmovima “Savamala” i “Direktan prenos”.

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji “Sivi dom” (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: “Šmeker” (1985), “Svečana obaveza” (TV) (1986), “Dogodilo se na današnji dan” (1987), “Oficir s ružom” (1987), “Braća po materi” (1988), “Boj na Kosovu” (1989), “Original falsifikata” (1991), “Bolje od bekstva” (1993), “Kaži zašto me ostavi” (1993), “Nož” (1999).

Žarko Laušević ubistvo i kobnu noć opisao u knjizi

Dana 31. jula 1993. godine, Žarko i njegov pet godina stariji brat Branimir, zvani Mili, napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala „Epl”.

Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio dvojicu muškaraca, a teško ranio još jednu osobu, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima.

Kobnu noć je Žarko Laušević opisao i u knjizi “Godina prođe dan nikad”, objavljenoj 2011. godine, u kojoj je, između ostalog, napisao:

– Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu – Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je – Šta je bilo,momak? Kazao sam – Ništa, sve je u redu.

Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest.

Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano.

Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj – otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha – navodi se u knjizi.

On je u tom romanu opisao i detalje kobne noći.

– Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja – piše u knjizi “Godina prođe dan nikad”.

Branio ga Fila

Branilac Lauševića pred sudom bio je jedan od najpoznatijih pravnika na ovim prostorima, advokat Toma Fila, koji je govorio o nepravilnostima tokom uviđaja, kao i pokušaju montiranja procesa.

Na jednom predavanju na Pravnom fakultetu u Beogradu, pre četiri godine, Fila je tadašnjim studentima opisao svoje viđenje tog suđenja.

Suđenje u Crnoj Gori, ispričao je Fila, bilo je pod uticajem “male sredine”, a situacija se, kako je ocenio, vrlo brzo otrgla kontroli.

Da su se svi pridržavali Njegoševe “Zlo činiti od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvog”, kako je rekao Fila, postupak ne bi trajao toliko dugo.

– Ali vrlo brzo situacija se otrgla kontroli. Od širenja laži, nameštanja dokaza, loše urađenog zapisnika, da bi se kroz lokalne medije stvorio utisak da se radi o siledžiji Žarku Lauševiću i njegovom starijem bratu – rekao je advokat.

Govoreći o pomilovanju koje je usledilo godinama kasnije, Fila je rekao da je Tadić pomilovao Lauševića uz prećutnu saglasnost Crne Gore, jer nisu reagovali i nisu raspisali poternicu za njim.

Zatvor

Žarko Laušević je osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, izrečena mu je kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Odlazak u Ameriku

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku, u SAD.

Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora.

Dana 3. jula 2009. godine, saopšteno je da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu.

Dana 14. septembra 2009. godine, sud u Njujorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Žarko Laušević napisao 3 knjige

Godine 2011, objavio je knjigu “Godina prođe dan nikad”.

“Naravno, ja nisam slobodan čovek. Čovek koji je ubio nikada više ne može biti slobodan. Sloboda više nikada ne može biti moja reč. Sloboda je pravo drugih da kažu šta misle o meni, sloboda je da me “slobode”, svojataju, mrze, i mrcvare. A ja više i ne znam šta uopšte znači ta reč? Je li to možda samo sećanje da sam jednom kao dete trčao oko Biljarde i bio srećan, ili je sloboda onaj trenutak kada sam odlučio da napišem ovu knjigu?”, napisao je Laušević.

Septembra 2013. iz štampe je izašla “Druga knjiga”.

Dana 29. decembra 2011, pomilovao ga je predsednik Republike Srbije Boris Tadić.Srpski pasoš uručio mu je 1. februara 2012. ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku.

Film Lauš

O njegovom životu napravljen je film „Lauš” po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, čija je premijera održana u februaru 2014. godine u Sava centru.

Posle više godina posetio je Srbiju i Crnu Goru u maju 2014. godine.

Maja 2022. objavio je knjigu “Padre, idiote”.

Dve velike ljubavi

Žarko Laušević je imao dve velike ljubavi. Sa prvom suprugom Majom ima ćerku Asju i sina Dušana, a sa drugom suprugom Anitom je dobio ćerku Janu.

Drugu suprugu upoznao je na snimanju filma “Boj na Kosovu”. Zaljubio se u nju, ali je odlučio da ipak sačuva brak sa tadašnjom suprugom Majom.

Anita se zatim udala, rodila devojčicu, ali su se njen i Žarkov život ponovo ukrstili i povezali, nakon čega su uplovili u vezu i venčali se.

Glumac je u svojoj knjizi ovako pisao o svom drugom braku.

– Bila je ponovo Anita. Da, nama se desila ljubav. Sreli smo se na snimanju filma ‘Boj na Kosovu’. Ona je maskerka. Shvativši da ja ipak želim da sačuvam svoj brak, ona se tada udala i rodila ćerku. Andreu. Bez ‘ј’ . Dolazi otmena, visoka, lepa. ‘Razvodim sе’, reče mi danas – napisao je Laušević.

Izvor: 24sedam, Kurir, Telegraf

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno