Orašasti plodovi se često pominju u kontekstu zdrave užine i grickanja umesto nekih drugih beskorisnih opcija.
Orašasti plodovi pružaju mnoge zdravstvene koristi ako se često konzumiraju, sadrže puno nutrijenata i zdravih masti koje pozitivno utiču na celokupno zdravlje, piše Index.hr.
Mogu se jesti kao zdrava alternativa za grickalice, ali i u brojnim slatkim i slanim kombinacijama.
Ove niskokalorične namirnice trebale bi biti nešto što ćemo svi više i češće početi da jedemo u 2024. godini.
Kako prenosi portal US News, ovo je pet najzdravijih orašastih plodova koje možemo jesti.
Makadamija orah
Orah makadamije bogat je korisnim mononezasićenim mastima i izvrstan je izvor flavonoida i drugih fitonutrijenata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i suzbijanju upale.
Takođe, dobar je izvor esencijalnih nutrijenata jer sadrži gvožđe, niacin, magnezijum, vlakna, mangan, selen i kalijum.
Jedno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da su ispitanici koji su dnevno jeli više od 40 grama makadamije imali niže ukupne i štetne nivoe LDL-holesterola u poređenju s ishranom koja nije uključivala makadamiju u prehranu.
Pistaći
Pistaći pružaju dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrže i antioksidanse te nekoliko izvrsnih nutrijenata, uključujući vlakna, bakar, tiamin, vitamin B6 i fosfor.
Bogat ukus pistaća čini ih izvrsnim dodatkom jelima, ali i kao odličan međuobrok.
Ovi orašasti plodovi odličan su dodatak salatama i kuvanom povrću, desertima i testenini.
Pokušajte da napravite ukusan pesto umak od pistaća i iskoristite ga kao preliv za salatu, sos za picu ili testeninu, ili kao umetnički i ukusan dodatak supama.
Orasi
Orasi su jedini orašasti plodovi koji pružaju izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, linolenske kiseline, s 2,5 grama po porciji.
Sadrže nekoliko važnih nutrijenata, uključujući mangan, bakar i magnezijum.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da korišćenje seckanih oraha umesto mesa u prehrani može poboljšati ukupan kvalitet ishrane te povećati unos omega-3 ALA, vlakana, magnezijuma i bakra.
Drugo istraživanje o zdravstvenim dobrobitima oraha pokazalo je da mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, demencije, oksidativnog stresa i upala.
Bademi
Verovatno je jedna od omiljenih namirnica s ovog popisa bademi. Bademi su dobar izvor proteina i imaju puno vlakana te sadrže vitamin E.
Od ostalih hranjivih sastojaka, uključuju magnezijum, mangan, vitamin B2, fosfor i bakar.
Mnoga su istraživanja pokazala da bademi mogu poboljšati zdravlje srca, oporavak od vežbanja, zdravlje kože, zdravlje creva, dijabetes i još mnogo toga.
Neka nedavna istraživanja pokazala su da pozitivno utiču na telo ako se konzumiraju nakon vežbe jer smanjuju osećaj umora.
Kada je u pitanju zdravlje kože, jedno je istraživanje pokazalo da dnevna konzumacija badema smanjuje izraženost bora i pigmentaciju kože kod ispitanica koje su u vreme testiranja bile u postmenopauzi.
Indijski orah
Nutricionistički gledano, indijski orah sadrži dobar izvor gvožđa, fosfora, bakra, mangana i cinka. Pruža više zasitnih vlakana nego većina orašastih plodova.
Istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition pokazalo je da dodavanje indijskih oraščića ishrani s kontrolisanim unosom kalorija rezultira smanjenjem ukupne telesne masti, povećanjem nemasne telesne mase i poboljšanom funkcijom krvnih sudova.