2.3 C
Novi Sad
21.11.2024.
NaslovnaMagazinLifestyleOrašasti plodovi: Ovo je 5 najzdravijih koje možemo jesti svaki dan

Orašasti plodovi: Ovo je 5 najzdravijih koje možemo jesti svaki dan

Orašasti plodovi se često pominju u kontekstu zdrave užine i grickanja umesto nekih drugih beskorisnih opcija.

Orašasti plodovi pružaju mnoge zdravstvene koristi ako se često konzumiraju, sadrže puno nutrijenata i zdravih masti koje pozitivno utiču na celokupno zdravlje, piše Index.hr.

Mogu se jesti kao zdrava alternativa za grickalice, ali i u brojnim slatkim i slanim kombinacijama.

Ove niskokalorične namirnice trebale bi biti nešto što ćemo svi više i češće početi da jedemo u 2024. godini.

Kako prenosi portal US News, ovo je pet najzdravijih orašastih plodova koje možemo jesti.

Makadamija orah

Orah makadamije bogat je korisnim mononezasićenim mastima i izvrstan je izvor flavonoida i drugih fitonutrijenata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i suzbijanju upale.

Takođe, dobar je izvor esencijalnih nutrijenata jer sadrži gvožđe, niacin, magnezijum, vlakna, mangan, selen i kalijum.

Jedno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da su ispitanici koji su dnevno jeli više od 40 grama makadamije imali niže ukupne i štetne nivoe LDL-holesterola u poređenju s ishranom koja nije uključivala makadamiju u prehranu.

Pistaći

Pistaći pružaju dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrže i antioksidanse te nekoliko izvrsnih nutrijenata, uključujući vlakna, bakar, tiamin, vitamin B6 i fosfor.

Bogat ukus pistaća čini ih izvrsnim dodatkom jelima, ali i kao odličan međuobrok.

orasasti-plodovi
Foto: Unsplash

Ovi orašasti plodovi odličan su dodatak salatama i kuvanom povrću, desertima i testenini.

Pokušajte da napravite ukusan pesto umak od pistaća i iskoristite ga kao preliv za salatu, sos za picu ili testeninu, ili kao umetnički i ukusan dodatak supama.

Orasi

Orasi su jedini orašasti plodovi koji pružaju izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, linolenske kiseline, s 2,5 grama po porciji.

Sadrže nekoliko važnih nutrijenata, uključujući mangan, bakar i magnezijum.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da korišćenje seckanih oraha umesto mesa u prehrani može poboljšati ukupan kvalitet ishrane te povećati unos omega-3 ALA, vlakana, magnezijuma i bakra.

Drugo istraživanje o zdravstvenim dobrobitima oraha pokazalo je da mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, demencije, oksidativnog stresa i upala.

Bademi

Verovatno je jedna od omiljenih namirnica s ovog popisa bademi. Bademi su dobar izvor proteina i imaju puno vlakana te sadrže vitamin E.

Od ostalih hranjivih sastojaka, uključuju magnezijum, mangan, vitamin B2, fosfor i bakar.

Mnoga su istraživanja pokazala da bademi mogu poboljšati zdravlje srca, oporavak od vežbanja, zdravlje kože, zdravlje creva, dijabetes i još mnogo toga.

Neka nedavna istraživanja pokazala su da pozitivno utiču na telo ako se konzumiraju nakon vežbe jer smanjuju osećaj umora.

Kada je u pitanju zdravlje kože, jedno je istraživanje pokazalo da dnevna konzumacija badema smanjuje izraženost bora i pigmentaciju kože kod ispitanica koje su u vreme testiranja bile u postmenopauzi.

Indijski orah

Nutricionistički gledano, indijski orah sadrži dobar izvor gvožđa, fosfora, bakra, mangana i cinka. Pruža više zasitnih vlakana nego većina orašastih plodova.

Istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition pokazalo je da dodavanje indijskih oraščića ishrani s kontrolisanim unosom kalorija rezultira smanjenjem ukupne telesne masti, povećanjem nemasne telesne mase i poboljšanom funkcijom krvnih sudova.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

420FanovaLajkuj
469PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno