6.1 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaMagazinLjubimciNaučnici rade na leku protiv starenja za pse, očekuje se da bude...

Naučnici rade na leku protiv starenja za pse, očekuje se da bude odobren do 2026.

Lek protiv starenja za pse, trenutno poznat kao LOI-001, razvija kompanija Loyal, sa sedištem u San Francisku, sa ciljem da produži životni vek većih rasa pasa.

Uprava za hranu i lekove (FDA) prepoznala je potencijal LOI-001 u produženju životnog veka većih pasa, na osnovu opsežnog pregleda tehničkih podataka kompanije Loyal.

Ovaj lek je dobio uslovno odobrenje od FDA. Očekuje se da će biti dostupan vlasnicima kućnih ljubimaca već 2026. godine. Do tada, čeka se odobrenja proizvodnih i bezbednosnih podataka.

LOI-001 lek protiv starenja za pse, ako je efikasan, mogao bi potencijalno da produži njihov životni vek za nekoliko godina. Precizne procene variraju i zavise od rase i individualnog zdravstvenog stanja.

– Loyal je osnovan sa ambicioznim ciljem da razvije prve lekove za produženje životnog veka pasa – rekla je izvršna direktorka Loyal-a Selin Haliua.

– Ova prekretnica je rezultat dugogodišnjeg pažljivog rada tima. Nastavićemo da radimo jednako marljivo kako bismo ovaj i naše druge programe dugovečnosti doveli do odobrenja FDA.

Veliki psi živi kraće

Psi velikih i džinovskih rasa često se suočavaju sa životnim vekom koji je znatno kraći od njihovih manjih prijatelja. Rase poput doga i njufaundlenda žive samo sedam do osam godina u poređenju sa prosečnim 20-godišnjim životnim vekom čivava i malih pudlica.

Ključni faktor koji doprinosi ovoj neskladnosti je povišen nivo hormona koji podstiče rast IGF-1 kod većih pasa. Loyal-ov LOI-001 ima za cilj da reši ovaj problem smanjenjem IGF-1 kod odraslih pasa.

Lek je dizajniran kao proizvod dugog dejstva koji veterinari daju svaka tri do šest meseci.

Kada ih FDA zvanično odobri, psi stariji od 7 godina i teži od 18 kilograma mogu biti kvalifikovani za LOI-001 vakcine.

Iako je uslovno odobrenje pozitivan korak, Loyal i dalje mora da sprovede niz složenih studija kako bi prikupio definitivne podatke o efikasnosti i ispunio stroge kriterijume za proizvodnju i bezbednost FDA.

Uslovno odobrenje važi do pet godina. Tokom tih godina Loyal će raditi na kompletiranju neophodnih podataka i podneti zahtev za potpuno odobrenje.

Ako uspe, LOI-001 bi mogao da revolucionaran događaj za vlasnike i njihove kućne ljubimce.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno