2.3 C
Novi Sad
21.11.2024.
NaslovnaMagazinReceptiFrancuska salata - recept u kom će svi uživati

Francuska salata – recept u kom će svi uživati

Francuska salata odličan je izbor kao dodatak jelima. Pravi se lako, a u njenom savršenom ukusu svi će uživati.

Za vreme praznika nekome je ruska salata prvi izbor, dok neko više preferira francusku.

Ako ste u ovom drugom timu, ovaj recept će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 450 g smrznute mešavine graška i šargarepe
  • 300 g krompira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • so
  • 360 g majoneza (4 kesice)
  • ¼ kisele jabuke
  • 2 kašike pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • crni biber
  • so

Francuska salata priprema:

Zamrznutu mešavinu povrća stavite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta dok se grašak i šargarepa ne skuvaju.

Istovremeno, u drugu posudu sa posoljenom hladnom vodom stavite krompir u koru da se kuva dok ne omekša. Važno je da se krompir kuva ceo u ljusci da se ne bi raspao.

Grašak i šargarepu ocedite i ohladite, a nakon što se krompir ohladi, oljuštiti koru i iseckajte na jednake komade.

Zatim iseckajte kiselu jabuku koja će salati dodati svežinu i dodati je u činiju sa seckanim povrćem.

Pomešajte majonez sa senfom, pavlakom, solju i biberom i dodajte u mešavinu povrća. Dodajte krastavce i sve lagano promešajte.

Kisela jabuka u francuskoj salati je veliki kontrast majonezu i bogatstvu kuvanog žumanca, iako je to i dalje prilično kontroverzna tema i neki ljudi ne žele da je tu stavljaju.

Da bi vaša francuska salata bila što bolja, sledite nekoliko saveta:

– Povrće je važno iseckati nakon kuvanja jer će manje upijati vodu i salata će biti ukusnija. Takođe, pazite da kocke budu iste veličine, odnosno što manje.

– Krompir skuvajte u ljusci, tako da manje upije vodu. Izaberite krompir srednje veličine i kuvajte ga oko pola sata do 45 minuta.

– Ako francusku salatu začinite biberom, koristite mleveni beli biber da se ne primeti u salati.

–  Ako želite da omekšate salatu, dodajte dve do tri kašike pavlake. Međutim, ako želite još blaži ukus, dodajte pola seckane jabuke, prenosi Večernji hr.

Prijatno!

– U posebnoj posudi pomešati majonez, senf i kajmak i umešati u povrće.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

420FanovaLajkuj
469PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno