Jedan španski restoran je nedavno platio 30.000 evra za parče ručno pravljenog sira od 2,2 kg, čime je postavio novi svetski rekord za najskuplje parče sira.
Grad Las Arenas de Kabrales je domaćin takmičenja gde se najbolji komadi sira Kabrales prodaju na aukciji onome ko ponudi najveću cenu.
Prošle godine, Llagar de Colloto, restoran u Ovijedu, u Španiji, platio je neverovatnih 30.000 evra za komad kabralskog sira napravljenog ručno od kravljeg i kozjeg mleka koji je sazrevao nekoliko meseci u pećini u planinama Los Pikos de Evropa.
View this post on Instagram
Proizveden u fabrici sira Los Puertos iz Poo de Cabralesa, parče sira od 2,2 kg je žiri odabrao kao najbolje među sirevima petnaest proizvođača koji su učestvovali na takmičenju i bio je najpoželjniji na sledećoj aukciji.
– Znali smo da imamo dobar sir, ali smo takođe znali da je veoma teško pobediti – rekao je Giljermo Pendaš Bada, proizvođač pobedničkog sira, koji je deset meseci sazrevao u pećini na 1.500 metara nadmorske visine.
Zanimljivo je da Llagar de Colloto već nekoliko godina nadmašuje sve za najbolji komad sira Cabrales.
Ovaj restoran je 2018. platio 14.300 evra za pobednički komad takmičenja, a godinu dana kasnije 20.500 evra za najbolje ocenjen sir.
View this post on Instagram
Sada je još jednom potrošio ludu količinu na komad Kabralesa i postavio svetski rekord u tom procesu.
Kabrales je prirodni sir napravljen ručno ili od sirovog kravljeg mleka ili mešavine dve ili tri vrste mleka – kravljeg, ovčijeg i kozjeg – koji sazreva u pećinama u Picos de Europa nekoliko meseci.
Vlažni uslovi pogoduju razvoju plesni nalik penicilinu koje mu daju karakteristične plavo-zelene pruge i mrlje.
Kabrales sir je postao sve popularniji kako u Španiji, tako i u inostranstvu, sa 66.226 kilograma prodatog prošle godine samo u Evropskoj uniji.
Ovde pogledajte koji su to najbolji sirevi na svetu, među njima je i jedan srpski.